Legea 303/2004 este neconstituțională, a hotarât CCR. Aceasta se referă la statutul judecătorilor și procurorilor și a funcționat așa timp de 15 ani.
Este vorba depre prevederea potrivit căreia Consiliul Superior al Magistraturii are competența de a aproba prin hotărâre regulamentul de admitere în magistratură.
Două articole din această lege, literele a și d au fost declarate marti 10 martie ca fiind în contradicție cu legea fundamentală.
Iată comunicatul CCR:
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis:
Cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.106 lit. a) din Legea nr.303/2004;
Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.106 lit. d) din Legea nr.303/2004 sunt neconstitutionale.
Curtea a retinut ca, potrivit jurisprudentei sale, in situatia magistratilor, al caror statut este consacrat la nivel constitutional, elementele esentiale referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea raportului juridic de munca al acestora trebuie reglementate prin lege organica, iar nu printr-un act administrativ cu forta inferioara acesteia.
Intrucat, potrivit art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie, statutul judecatorilor si procurorilor se reglementeaza prin lege organica, si tinand cont de faptul ca art.106 lit.d) din Legea nr.303/2004 permite ca aspecte esentiale cu privire la insasi nasterea raportului de munca sa fie reglementate printr-un act administrativ cu forta inferioara legii, Curtea a constatat ca aceste aspecte esentiale, cum sunt, spre exemplu, procedura de organizare a concursului, comisiile de concurs, probele de concurs si modalitatea de stabilire si contestare a rezultatelor, trebuiau reglementate prin lege organica – Legea nr.303/2004. Or, aceste aspecte esentiale au fost reglementate, la data invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, si sunt reglementate, si in prezent, prin Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, adoptat printr-o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu prin Legea nr.303/2004.
In consecinta, Curtea a constatat ca prevederile art.106 lit.d) din Legea nr.303/2004, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispozitiilor art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie”.