Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri 19 iulie, Decretul de promulgare a legii propusă de PNL care prevede crearea a opt centre pentru dezintoxicare și recuperare a persoanelor dependente de droguri.
Aceste centre vor include măsuri de prevenire, tratament, reducerea riscurilor și consecințelor consumului de droguri, precum și reintegrarea socială a celor afectați. Legea adaugă două noi alineate la articolul 22 din legea 143/2000, prin care se înființează și organizează aceste centre ca instituții specializate pentru recuperarea socială a dependenților de droguri, prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, conform anexei la Legea nr.315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare.
Ele vor fi acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, conform standardelor internaționale pentru recuperarea dependenților de droguri, conform legii promulgate. Pentru construirea, înființarea și funcționarea centrelor, sumele de investiții și de funcționare vor fi alocate în mod egal: 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și 50% din bugetele autorităților publice locale interesate sau fonduri din programe de finanțare europene.
Pe 11 martie Senatul a aprobat acest proiect de lege, ca prim for sesizat, iar votul final al Camerei Deputaților a fost dat pe 26 iunie.
Mai precis, ele se vor afla în:
- Nord-Est
- Sud-Est
- Sud Muntenia
- Sud-vest Oltenia
- Vest
- Nord-vest
- Centru
- Bucureşti-Ilfov
Fenomenul drogurilor, care prezintă o complexitate deosebită, cu implicații în toate sferele – sănătate publică, siguranța cetățeanului și securitate națională – reclamă un răspuns instituțional multidisciplinar, pragmatic și eficient, bazat pe o evaluare realistă a nevoilor, resurselor, posibilităților de acțiune și obiectivelor. Răspunsul instituțional la fenomenul dinamic al drogurilor nu poate fi limitat la o singură instituție sau organizație, ci trebuie să fie rezultatul unei cooperări interinstituționale reale, endemice și eficiente.
Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din Uniunea Europeană. Drogurile ilicite pot avea consecințe negative enorme, nu numai pentru persoanele care le consumă, ci și pentru familiile și comunitățile lor. Tratarea și reducerea riscurilor legate de droguri reprezintă un obiectiv de sănătate publică în toate statele membre și în strategia în domeniul drogurilor și în planul de acțiune ale Uniunii Europene.
Prezentul proiect de lege propune înființarea unor centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri și reprezintă o parte a strategiei statului român care își propune să aducă un plus de valoare în ceea ce privește reacția acestuia la problematica drogurilor.
De asemenea, prezentul proiect de lege urmărește să creeze medii sociale protectoare și normative în privința tratamentului persoanelor dependente de consumul de droguri. Problemele de tratare a dependenței de droguri sunt foarte acute – o parte a societății are nevoie urgentă de ajutorul profesioniștilor din domeniul sănătății care pot readuce pacienții la o viață sănătoasă.
Deși România continuă să se afle sub media europeană, datele ultimelor studii efectuate de Agenția Națională Antidrog indică o prevalență de-a lungul vieții de 4,3% pentru orice tip de drog în populația generală, în timp ce, în rândul populației de elevi de 16 ani, această prevalență se situează la 10%, ceea ce relevă creșteri semnificative ale consumului de droguri, la nivelul întregii populații, cu precădere în rândul celei tinere.
Centrele de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri includ măsuri de prevenire, tratament, reducerea riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri, precum și reintegrare socială, sistem care va acționa în mediile de intervenție preventiv în corelație cu serviciile de asistență specializată, inclusiv prin adaptarea permanentă a acestuia la tendințele și dinamica fenomenului.
Pentru a proteja sănătatea oamenilor, este esențial să se reducă cererea de droguri. Mai multe măsuri care se consolidează reciproc pot contribui la atingerea acestui obiectiv, cum ar fi prevenirea, depistarea și intervenția timpurie, consilierea, tratamentul, reabilitarea, reintegrarea socială și recuperarea. Astfel de măsuri trebuie să fie adaptate contextului social local și nevoilor populației-țintă, bazate pe dovezi științifice, sigure și eficace și elaborate în strânsă colaborare cu serviciile de asistență medicală și socială.
În funcție de severitatea dependenței și de manifestările asociate acesteia, persoana dependentă poate începe tratamentul urmând una dintre etapele de tratament descrise de către specialiștii în domeniu, în cadrul centrelor ce se vor înființa.
În cazul persoanelor care doresc să pună capăt dependenței, instituțiile specializate nou înființate oferă și răspunsuri la diverse întrebări despre dependență (cauze, factori favorizanți, efecte, consecințe, tratament), îndrumare, recomandare și sprijin pentru găsirea soluției sau metodei potrivite pentru începutul unui program de recuperare.
Centrele de dezintoxicare și recuperare a dependenților de substanțe psihoactive au ca obiectiv recuperarea psiho-comportamentală și socială a persoanelor cu dependență. Se propune ca obiectiv responsabilizarea persoanei, îmbunătățirea abilității de a comunica și relaționa eficient cu ceilalți, de a-și (re)dobândi statutul de persoană liberă să ia decizii și să-și asume responsabilități în plan personal, familial și social/profesional.