Bacșișul va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar clienții pot alege să lase o sumă de până la 15% din contravaloarea consumației. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege adoptat, marți, în Camera Deputaților. Banii din bacșiș vor fi împărțiți în totalitate angajaților, fiind considerați venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi fără să le fie aplicată TVA. Noile reguli vor fi aplicate din 2023.
Potrivit proiectului de lege care a fost adoptat cu 189 de voturi pentru, 34 contra și 47 de abțineri, bacșișul este definit ca ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”
Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie ”suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”.
Bacșișul poate fi plătit atât în numerar, cât și cu cardul și poate fi evidențiat și pe factură, ceea ce permite persoanelor juridice să le înregistreze în contabilitate ca și cheltuieli de protocol.
Un alt amendament adoptat arată că, din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor. Astfel, aceste sume pot fi impozitate, potrivit legii, cu 10% – valoarea impozitului pe venit.
Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.
DOCUMENT – Raportul comun asupra proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, precum și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, trimis spre examinare pe fond, Comisiei pentru industrii și servicii și Comisiei pentru buget, finanțe și bănci: