Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată, joi seara, de Senat, în calitate de cameră decizională. Proiectul a fost votat de 115 senatori, în timp ce 8 și-au exprimat votul negativ, iar trei parlamentari s-au abținut.
După adoptare, timp de două zile legea poate fi contestată la Curtea Constituțională. Legea va fi trimisă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar după acest pas noile reglementări intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Noua lege definește ce persoane sunt supuse izolării, carantinării și spitalizării. Astfel, intră în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în țară din zone roșii. Acestea trebuie să rămână acasă sau în spații special amenajate.
”Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoareale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne sau simptome sugestive. (…) Izolarea (…) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării.”
În ceea ce privește spitalizarea, această măsură este propusă de medic după finalizarea analizelor, dar nu mai mult de 48 de ore. Medicul propune DSP dacă pacientul trebuie să rămână în spital până la vindecare sau, dacă nu prezintă simptome grave, să meargă acasă. Cel care refuză internarea trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere că nu va interacționa cu alte persoane. Dacă nu respectat regulile și i-a îmbolnăvit și pe alții, riscă dosar penal.
Pacienții infectați, dar care refuză spitalizarea, pot contesta măsura dispusă de DSP. Ei nu vor putea pleca din spital sau din centrul de carantină până când nu primesc decizia judecătorilor.
Textul integral al Legii privind carantinarea și izolarea:
Comments 1