Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care modifică și completează unele acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice. Este vorba despre actul din care, în urma Deciziei CCR 295 din 18 mai 2022, au fost eliminate obligațiile furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice de a pune la dispoziția ”organelor de aplicare a legii şi organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale” a datelor de trafic, de identificare a abonaților sau clienților, modalităților de plată și istoricului accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare unei adrese IP.
Proiectul de lege a fost adoptat, în forma inițială, pe 2 martie 2022, de Senat, care este cameră decizională în această situație. Documentul a fost atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului și de parlamentari ai USR. Pe 18 mai, instanța de contencios constituțional a admis excepțiile și a stabilit neconstituționalitatea dispozițiilor art.2 pct.27, cu referire la introducerea art.10 ind.2 alin.(1) lit.c) în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, art.13 și art.48 din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice.
”Lipsa garanțiilor deschide posibilitatea unor abuzuri în activitatea de reţinere și stocare a datelor, cu riscul afectării dreptului la viaţă intimă, familială și privată a persoanei, a secretului corespondenţei şi a libertăţii de exprimare, ingerința statului în exercitarea drepturilor constituționale menționate nefiind formulată într-o manieră susceptibilă să ofere încredere cetățenilor în caracterul său strict necesar într-o societate democratică. Chiar dacă norma prevede garanțiile necesare accesului și folosirii informațiilor reținute sau stocate, prin modul defectuos/ambiguu de redactare, lipsit de precizie și predictibilitate, Curtea constată că aceleiași dispoziții sunt susceptibile de a crea aparența de legalitate cu privire la activitatea de reținere și stocare a informațiilor electronice, lăsând posibilitatea interpretării acestora în sensul că obligația reținerii și stocării informațiilor electronice poate fi reglementată prin acte normative infralegale, adoptate de autorități publice administrative cu competențe în materia comunicaţiilor electronice. Or, o atare concluzie este incompatibilă cu drepturile fundamentale a căror protecție este consacrată constituțional”, arăta CCR.
Astfel, documentul atacat s-a întors în Parlament, unde și-a reluat circuitul legislativ, din cuprinsul său fiind eliminată dispozițiile declarate neconstituționale.
În noua formă, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților (22 iunie) și, ulterior, de Senat (29 iunie).
DOCUMENT – Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice: