Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, printr-o decizie dată miercuri, că legea care ar fi permis copiilor să folosească gratuit bazele sportive ale școlilor și în afara orelor de curs, este neconstituțională. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, a anunțat instanța de contencios constituțional.
Comunicatul Curții Constituționale:
În ședința din data de 6 aprilie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, a decis:
– Cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000;
Actul normativ atacat la CCR prevede că:
La articolul 6 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(9) Cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ, infrastructura sportivă școlară din învățământul preuniversitar este utilizată și de terți după cum urmează:
a) copiii au acces gratuit în infrastructura sportivă școlară în aer liber, în baza unui regulament de folosință. În infrastructura sportivă acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată;
b) persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată.”
Legea adoptată pe 21 decembrie 2021 a fost atacată la CCR de către Guvern, care a precizat că din actul normativ nu rezultă când accesul este gratuit și când este cu plată, pentru că nu sunt stabilite, la nivel de lege, criterii obiective și condiții clare în funcție de care, ulterior, la nivel de regulament, se va reglementa modul de utilizare a infrastructurilor sportive școlare.
Tot în ședința de miercuri, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice, obiecție formulată de un număr 41 de deputați aparținând Alianței pentru Unirea Românilor, Partidului Social Democrat și neafiliați.
DOCUMENT – Proiectul de Lege pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000: