În prezent, nu mai există contracte valabile de închiriere a spațiilor din clădiri cu risc seismic mare și nici nu mai pot fi semnate altele noi. Cu toate acestea, sunt câteva clădiri exceptate de la această lege.
Închirierea locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie, este interzisă, de luni, 5 februarie. Cu toate acestea, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente din clădirile cu bulină au primit o derogare, deși experții tehnici spun că acestea sunt adevărate „bombe cu ceas” în cazul producerii unui cutremur.
Legea promulgată de președintele Iohannis prevede că este interzisă închirierea locuințelor cu bulină rosie, până la consolidarea acestora. Mai exact, cei care au chiriași în apartamente cu risc seismic trebuie să rezilieze contractele, pentru a evita amenzile. Pentru ca acest lucru să se aplice, trebuie ca statul să aibă o evidență a imobilelor încadrate cu risc seismic închiriate. Amenzile pentru închirierea apartamentelor cu „bulină roșie” variază între 5000-10.000 de lei.România are cadru legal pentru a preveni prăbușirea clădirilor cu risc seismic, iar Ministerul Dezvoltării susține că sunt și fonduri în acest sens.
Situația clădirilor cu risc seismic este îngrijorătoare, deoarece pe listă se regăsesc și 39 de unități de învățământ din toată țara, din care 21 în gradul I de risc seismic
Conform Ministerului Efucației, lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic:
I. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:
- Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
- Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
- Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
- Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
- Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
- Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
- Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
- Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
- Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
- Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
- Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
- Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
- Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
- Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
- Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea
II. Clădiri cu altă destinație
- Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
- Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
- Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
- Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
- Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin
Până la data de 1 ianuarie 2025, conducătorii instituţiilor publice au obligația să demareze expertizărea tehnică a clădirilor, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective, construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării școlilor în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie trebuie să fie gata până 1 iunie 2026, potrivit Legii privind reducerea riscului seismic, în vigoare din 2022