Legea pentru reechilibrarea contractelor de credit a fost adoptată în plenul Camere Deputaţilor, cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă şi 10 abţineri, scrie bursa.ro
“Este un moment istoric. Şi nu sunt cuvinte mari. Consumatorii aflaţi în dificultate – fie ca urmare a creşterii excesive a cursului de schimb valutar, fie din cauza majorării semnificative a indicilor de referinţă care intră în componenţa dobânzii variabile (ROBOR, IRCC, EURIBOR, LIBOR etc) – au posibilitatea de a obţine reechilibrarea contractelor de credit în instanţă. Apreciem că textul de lege adoptat este echitabil şi în perfectă concordanţă cu cele mai recente decizii ale Curţii Constituţionale. Suntem extrem de încrezători că această lege va intra în vigoare şi va rămâne pentru mult timp un reper pozitiv în Europa în materie de protecţia consumatorilor”.
-Asociația CREDERE
Explicație:
“Toţi cei cu credite în franci elveţieni/dolari, o parte dintre cei cu credite în euro, precum şi împrumutaţii în lei care ar putea suferi de pe urma creşterii excesive a ratei de dobândă variabilă vor avea posibilitatea de a obţine în instanţă o soluţie de reechilibrare a contractului, judecătorul fiind obligat să dispună o asemenea măsură dacă sunt îndeplinite anumite praguri prevăzute în lege”.
Amendamentele aduse Legii dării în plată:
“Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;
a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
Sunt semnale că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele ţării vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea să se amâne până la Crăciun, avertizează avocatul Gheorghe Piperea.