Curtea Constituţională a admis obiecţiile formulate de Avocatul Poporului şi de 26 senatori USR şi PNL şi a declarat neconstituţională, în ansamblul său, Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. Judecătorii Curţii au luat decizia cu unanimitate de voturi.
„În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului”, se precizează într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru.
Ce obiecţii au ridicat contestatarii legii
În luna februarie 2020, Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu articolele 1 şi 4 din legea privind învestirea personalului didactic cu statutul de autoritate publică. În opinia lui Weber, prevederile acestora sunt neclare și lipsite de previzibilitate.
„În plus, Avocatul Poporului consideră, între altele, că activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică și, pe cale de consecință, nici structurile care prestează servicii publice de învățământ nu sunt autorități publice, ci instituții publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speță servicii de educație pentru copii și tineri”, se arăta într-un comunicat al instituţiei.
Un alt motiv de neconstituționalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor, considera Renate Weber. „În opinia Avocatului Poporului, prezumția de nevinovăție a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumția de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control.”
Şi USR a atacat legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, consderând că aceasta transformă cadrele didactice în „agenți constatatori” ai unei infracțiuni. La rândul său, Consiliul Național al Elevilor a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege, în timp ce Federația Sindicatelor Libere din Învățământ s-a pronunţat în favoarea noilor reglementări.
Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției a fost adoptată, la începutul lunii februarie, de către Senat, în calitate de for decizional.