Educația sanitară se poate face în școli doar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Măsura se aplică după ce Curtea Constituțională a respins, joi, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României față de Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Acest act normativ a înlocuit termenul de ”educație sexuală” cu cel de ”educație sanitară”.
”Plenul Curții Constituționale a respins, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, a comunicat, joi, instanța de contencios administrativ.
Potrivit legii atacate, în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, pe 3 iunie 2020, cu votul pentru a 269 de parlamentari. Împotrivă s-au pronunțat 3, iar 35 s-au abținut.
Pe 26 iunie, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională, susținând că legea nu definește noțiunea de ”educație sanitară”, nerezultând ce reprezintă aceasta.
De asemenea, șeful statului spunea că este neclar și momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație. În plus, legea dedusă controlului de constituționalitate eludează valorile statului de drept, afirma Klaus Iohannis.
DOCUMENT –Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului: