Curtea Constituțională a admis, joi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, legea prin care măsurile de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, erau extinse și perioada stării de alertă. Este vorba despre stimulentul de risc în valoare brută de 2500 de lei pe lună acordat personalului medical implicat în combaterea COVID-19.
”Planul Curții Constituționale, (…) cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2020 privind modificarea și completarea art.8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență”, se arată în decizia de miercuri a CCR.
Legea luată în discuție de judecătorii constituționali a fost adoptată pe 17 iunie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu votul ”pentru” a 234 de parlamentari. 71 dintre deputați s-au declarat împotrivă, iar trei s-au abținut.
Pe 9 iulie, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională această lege, stârnind nemulțumirea sindicaliștilor ambulanțieri care au amenințat cu proteste.
”Completarea şi modificarea art. 8 din OUG nr. 43, respectiv 64/2020, s-a reuşit să se obţină (…) în urma protestului naţional al serviciilor de ambulanţă din data de 10 iunie 2020, protest care a fost declanşat ca urmare a ignoranţei guvernului la toate adresele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România, (…) care a solicitat completarea şi modificarea OUG nr. 43/2020 astfel ca personalul operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă care a intervenit la cazuri suspecte sau confirmate cu COVID-19 să beneficieze de stimulentul de risc (…) pe perioada stării de urgenţă şi stării de alertă”, se arăta într-un comunicat al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România.
DOCUMENTE – Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2020 privind modificarea și completarea art.8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii corona virusului COVID-19, pe perioada stării de urgență și textul sesizării de către Guvern a Curții Constituționale: