Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii conține o eroare care dă peste cap mecanismul de concurs pentru numirea în functia de inspector judiciar.
Media aritmetică a notelor ar fi de fapt problema, deși Inspecția Judiciară cere din martie corectarea legii.
În esență, constă totul într-o eroare în formula de calcul a punctajului de concurs conținută în noua Lege CSM. Celelalte nereguli vizează probleme de procedură de organizare a concursului.
Inspecția Judiciară reclamă:
“Forma art. 80 alin. 4, 7 si 12 din Legea nr. 305/2022:
(4)În cadrul probei interviului, comisia de examinare evaluează aspecte referitoare la integritatea și conduita morală și profesională a candidatului, pe baza raportului întocmit de Inspectia Judiciară cu privire la aceste aspecte și a răspunsurilor la întrebările adresate de membrii comisiei, în baza acestui raport. Înregistrarea interviului prin mijloace tehnice audio-video este obligatorie. Fiecare membru al comisiei de examinare evaluează și noteaza candidații în baza grilei de evaluare elaborata de comisie, prin acordarea unui punctaj de maximum 30 de puncte. Nota pentru proba interviului reprezintă media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei. Grila de evaluare în baza căreia se face aprecierea probei se publică pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii dupa încheierea probei. (…)
(7) Pentru proba scrisă tip grilă, comisia de examinare elaborează subiectele de concurs și baremul de evaluare și notare și stabilește timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la întrebările din testul-grila. Timpul stabilit pentru rezolvarea întrebărilor se comunică candidaților odată cu subiectele. Baremul de evaluare și notare se publică pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii după încheierea probei. Evaluarea și notarea lucrărilor la proba scrisă tip grilă se realizează prin procesare electronică. Punctajul maxim ce poate fi obținut la proba scrisă tip grilă este de 70 de puncte. Pentru verificarea cunoștințelor privind materiile prevăzute la art. 79 alin. (5) lit. b) si c), întrebările din testul-grilă și baremul de evaluare și notare se stabilesc de toți membrii comisiei, iar pentru verificarea cunoștințelor la materiile prevăzute la art. 79 alin. (5) lit. a), întrebările din testul-grilă și baremul de evaluare și notare se stabilesc de către membrii comisiei specializați în drept procesual civil, respectiv în drept procesual penal. (…)
(12) Nota finală obținută de candidat este media aritmetică a notelor acordate la cele două probe. Sunt declarați admiși la concurs candidații care au obținut minimum 70 de puncte”.