Deputații au adoptat, la mijlocul acestei săptămâni, un proiect de lege care reglementează modul în care se va desfășura, anul acesta și în 2022, concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) și în magistratură. Documentul conține mai multe modificări față de proiectul inițial adoptat de Senat, ca for decizional, în luna februarie, dar atacat la Curtea Constituțională. Toate schimbările aduse acum se referă la procedura verificării bunei reputații. ”Este un pas important atât de necesar la acest moment pentru buna funcționare a sistemului de justiție”, a anunțat Ministerul Justiției, care a transmis că își dorește ca INM să poată anunța în cel mai scurt timp organizarea concursului pentru magistratură.
Anul trecut, pe 17 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Vot favorabil au dat și senatorii, pe 3 februarie 2021, dar proiectul a fost contestat de PSD la Curtea Constituțională.
Instanța de contencios constituțional a decis că dispozițiile art. 18 și ale art. 67 din proiect (referitoare la verificarea bunei reputații a candidaților) sunt neconstituționale. Proiectul s-a întors în Parlament, iar joi, 3 iunie, a fost adoptat din nou de către deputați, cu modificări în ceea ce privește aspectele declarate neconstituționale.
Chiar dacă au păstrat prevederea că verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații se face după afișarea rezultatelor definitive ale concursului, deputații au stabilit că documentele pe care candidații vor trebui să le depună pentru această verificare vor fi stabilite prin regulamentul privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii.
S-a mai stabilit, de asemenea, că nu se bucură de o bună reputație persoana sancționată contravențional sau disciplinar în ultimii 3 ani anterior datei susținerii primei probe din cadrul primei etape a concursului pentru fapte în raport de care numirea acesteia în funcția de judecător sau procuror nu ar fi conformă cu onoarea și probitatea specifice acestor funcții sau ar aduce atingere prestigiului justiției.
Potrivit unor amendamente aduse de către deputații juriști, criteriile pentru stabilirea bunei reputații sunt:
a) gravitatea faptei, astfel cum rezultă din natura acesteia și din împrejurările în care a fost săvârșită, din forma și gradul de vinovăție, precum și din sancțiunea aplicată;
b) impactul negativ asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, urmând a se stabili dacă fapta respectivă a atras sau, după caz, avea aptitudinea să atragă ecouri publice nefavorabile, de natură să altereze încrederea societății în capacitatea persoanei în cauză de a răspunde exigențelor morale profesionale de care trebuie să dea dovadă judecătorii şi procurorii.
c) conduita persoanei înainte și după săvârșirea faptei
În plus, s-a stabilit că evaluarea bunei reputații se va face și în cazul numirii, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, potrivit art. 331 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, dar și în situația numirii în funcţia de magistrat-asistent.
Potrivit legii, poate fi admisă la Institutul Naţional al Magistraturii persoana care are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu, este licenţiată în drept, nu are antecedente penale, cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie, cunoaşte limba română și este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei.
DOCUMENT – Raportul comun al Comisiei pentru Constituționalitate și al Comisiei Juridice din Camera Deputaților asupra Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură: