Curtea Constituțională a stabilit că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său. Este vorba despre un act normativ care prevedea scutirea de impozite a terenurilor din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat pe care se desfășoară activităţi economice de agrement și turism. Decizia CCR a fost luată în urma unor obiecții ridicate de Guvern și de Președintele României.
Pe 3 noiembrie 2020, Camera Deputaților adopta un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae care prevedea că vor fi scutite de taxa pe teren insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare, cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.
Pe lângă aceasta, activitățile economice desfășurate în aceste zone (turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul și serviciile conexe acestora) vor beneficia de TVA redus și de impozite și taxe locale înjumătățite, preciza legea.
După analiza obiecțiilor ridicate de Guvern și de președinte, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, Curtea le-a admis cu unanimitate de voturi și a constatat că actul normativ este neconstituțional în ansamblul său.
Tot azi, instanța de contencios constituțional a discutat sesizarea formulată de Președintele României referitoare la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României. CCR a stabilit că o parte din normele atacate nu sunt în concordanță cu prevederile legii fundamentale.
DOCUMENT – Comunicatul Curții Constituționale a României, din 10 februarie 2021: