Începând cu joi, 13 iunie 2024, vor intra în vigoare primele norme ale Uniunii Europene pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Aceste tipuri de violență afectează aproximativ una din trei femei dintre cele 228 de milioane de femei din UE. Prin incriminarea anumitor forme de violență împotriva femeilor în întreaga UE, inclusiv online, și prin îmbunătățirea accesului victimelor la justiție, protecție și sprijin, noua directivă urmărește să asigure egalitatea de tratament și nediscriminarea între femei și bărbați.
Normele noi sunt esențiale în combaterea violenței de gen și interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și formele comune de violență cibernetică, cum ar fi distribuirea neautorizată de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea și hărțuirea cibernetică (inclusiv exhibiționismul online). Violența cibernetică este o problemă urgentă, având în vedere creșterea rapidă și impactul sever al violenței online. Noile norme ale UE vor oferi sprijin victimelor violenței cibernetice în statele membre care nu au incriminat încă aceste acțiuni.
Scopul prezentei directive este de a oferi un cadru cuprinzător pentru prevenirea și combaterea efectivă a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice la nivelul Uniunii. În acest sens, directiva consolidează măsurile existente și introduce măsuri în legătură cu următoarele domenii: definirea infracțiunilor și a sancțiunilor relevante, protecția victimelor și accesul la justiție, sprijinirea victimelor, colectarea îmbunătățită a datelor, prevenire, coordonare și cooperare.
Violența împotriva femeilor și violența domestică reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la demnitate umană, dreptul persoanei la viață și integritate, interzicerea tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante, dreptul la respectarea vieții private și de familie, dreptul la libertate și securitate, dreptul la protecția datelor cu caracter personal, dreptul la nediscriminare, inclusiv pe criteriul de sex, precum și drepturile copilului, astfel cum sunt consacrate în Cartă și în Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401385