România ar putea introduce praguri pentru consumul de droguri la volan, similare celor pentru alcool. Medicii legiști au propus această inițiativă, argumentând că șoferii care au consumat droguri, dar sunt încă capabili să conducă, ar putea fi pedepsiți mai ușor. Pragurile ar reflecta nivelurile stabilite pentru consumul de alcool.
Consiliul Superior de Medicină Legală consideră necesară stabilirea exactă a stării șoferului, adică prezența substanțelor interzise în corp și impactul lor asupra capacității de a conduce. Consiliul dorește, de asemenea, să stabilească un prag care să determine pierderea permisului și deschiderea unui dosar penal, astfel încât să fie aplicate pedepse mai ușoare pentru cei care depășesc anumite limite, dar rămân apți să conducă. Proiectul pentru stabilirea pragurilor de consum de droguri este considerat extrem de complex de specialiști.
Cătălin Țone, expert antidrog, a explicat la Digi24 că autoritățile vor întâmpina multiple dificultăți în implementarea acestui proiect.
„Acest document este un curs de toxicologie pentru cei neinițiați. Deși nu fac o propunere concretă în concluzii, în material sunt prezentate noțiuni esențiale. De exemplu, definirea influenței drogurilor asupra capacităților fizice și psihice, reducerea abilităților de gândire și raționament, precum și alte definiții importante precum limita inferioară a efectului, pragul de risc și limita de detecție. Acestea sunt utile, dar foarte dificil de stabilit. Nu vorbim despre alcoolemie, precum în articolul 336 din Codul Penal, ci despre numeroase substanțe active și combinații de droguri, ceea ce face stabilirea acestor praguri extrem de complicată. CSML oferă o explicație detaliată, menționând patru activități: examen toxicologic, prelevare de probe, evaluare clinică și analize toxicologice în laboratoare, toate sub supravegherea Poliției și Parchetului. Cred că trebuie să ne inspirăm din experiența țărilor occidentale, precum Germania, care au o anumită experiență în acest domeniu.”