Consiliul Concurenţei a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.
Amenzile au fost aplicate astfel:
Curtea Veche Publishing S.R.L. 422.220,85 lei
Nemira Publishing House S.R.L. 324.636,37 lei
Humanitas S.A. 365.718,84 lei
Publica Com S.R.L. 174.677,34 lei
Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) 3.982.290,66 lei
Librăriile Humanitas S.A. 582.362,94 lei
Asociația Editorilor Din România 115.696,04 lei Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.
Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor.
”Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster.
Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.
Cărturești a reacționat cu indignare la decizia anunțată de Consiliul Concurenței, afirmând că respinge categoric concluziile și declarațiile publice emise de această instituție, pe care le consideră lipsite de fundament legal și de competență. Potrivit unui comunicat al companiei, Cărturești neagă orice implicare sau colaborare cu Asociația Editorilor din România (AER) în inițierea sau susținerea acțiunilor legate de un „model de business” și precizează că nu a participat la nicio întâlnire în acest sens.
Cărturești subliniază că a avut un rol crucial în dezvoltarea pieței de carte, promovând literatura și scriitorii români prin diverse inițiative și evenimente, inclusiv burse și rezidențe pentru scriitori, premii pentru cărți pentru copii, festivaluri literare și lansări de carte, organizând peste 1000 de evenimente anual la nivel național. De asemenea, compania a sprijinit librăriile independente, deoarece consideră că o concurență sănătoasă și diversificată este esențială pentru beneficiul cititorilor.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenței a decis să sancționeze lanțul de librării Cărturești pentru practici considerate neconcurențiale. Cărturești califică această decizie drept uluitoare și revoltătoare, afirmând că este în contradicție cu valorile și practicile companiei și că va avea un impact negativ asupra pieței de carte din România, deja vulnerabilă. Cărturești își exprimă încrederea că justiția le va da dreptate, dar avertizează că intervenția Consiliului Concurenței va avea consecințe distructive asupra spațiului cultural și educațional.
Nemira Publishing House a anunțat, de asemenea, că va contesta în instanță sancțiunea de 324.636 lei impusă de Consiliul Concurenței, pe care o consideră nejustificată. Editura subliniază că, în cei 33 de ani de activitate, este prima dată când se confruntă cu o astfel de sancțiune și respinge ferm concluziile Consiliului Concurenței. Nemira declară că a furnizat toate informațiile solicitate în cadrul investigației și își va apăra nevinovăția pe toate căile legale.