material realizat de avocat Carmen Hoblea – Baroul Bihor | Carmen Hoblea, Anamaria Crețu – Cabinete de avocat asociate
În cazul în care aveți calitatea de debitor într-un dosar de executare silită, este important să cunoașteți anumite aspecte, pe care le vom trata în următorul articol.
Se impune, în primul rând, să stabilim care venituri periodice pot fi urmărite, întrucât de titlul cu care sunt primite veniturile depinde caracterul urmăribil, neurmăribil sau urmăribil condiționat.
A. Venituri periodice urmăribile
Pot fi urmărite silit următoarele veniturile periodice ale debitorului:
- salariile şi alte venituri periodice,
- pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale,
- alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia.
Limitele în care aceste venituri pot fi urmărite sunt următoarele:
- până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
- până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
În cazul în care sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
În ipoteza în care, veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
B. Venituri periodice neurmăribile
Nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii:
- alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii,
- ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav,
- ajutoarele de maternitate,
- ajutoarele acordate în caz de deces,
- bursele de studii acordate de stat,
- diurnele,
- orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii.
C. Venituri urmăribile condiționat
Următoarele venituri pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel și doar în limita a jumătate din cuantumul acestora:
- ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă,
- compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale,
- sumele cuvenite şomerilor.
Aceste prevederi se aplică exclusiv sumelor pe care debitorii le primesc în mod periodic și care sunt destinate asigurării mijloacelor de existență. Așadar, trebuie reținut faptul că, o sumă de bani pe care debitorul o deține în cont, (de exemplu, cu titlu de economii), va putea să urmărită în totalitate, la fel și orice alte sume primite sporadic (de exemplu, sume de bani primite cu titlu de împrumut).
Un alt aspect care trebuie reținut este modul în care aceste venituri sunt urmărite și executate. Astfel, asupra acestor venituri se instituie măsură popririi, urmând ca societatea/instituția care datorează debitorului aceste venituri, să rețină lunar suma poprită direct din suma datorată debitorului, urmând să îi vireze acestuia diferența.
CITIȚI și Cine poate beneficia de concediul pentru creșterea copilului
Comments 4