Angajații Serviciului de Informații Externe (SIE) vor putea fi audiați, percheziționați sau reținuți numai de procurori militari anume desemnați. În plus, perchezițiile în sediile SIE pot fi realizate cu mandate date de judecători desemnați în acest scop și cu aprobarea președintelui României. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege care completează un pachet mai larg format din 10 propuneri legislative privind securitatea națională, notează G4Media.
”Cadrele militare din SIE pot fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv numai de procurori militari anume desemnați și cu informarea prealabilă a directorului Serviciului de Informații Externe și în prezența unui reprezentant al structurii juridice a Serviciului”, se arată în proiect, notează sursa citată.
În categoria amenințărilor la securitatea națională au fost incluse, suplimentar față de legea în vigoare, criminalitatea organizată și acțiunile sau inacțiunile care vizează sistemul de administrație, de sănătate, de educație, patrimoniul cultural, infrastructuri critice din comunicații și tehnologia informației, dar și interesele ”financiare, economice și energetice național, științifice și de cercetare ale României”.
Concret, aproape toate domeniile de activitate intră în categoria potențialelor amenințări la securitatea națională, potrivit proiectului de lege. Extinderea listei oferă posibilitatea serviciilor de Informații să realizeze interceptări, înregistrări și filaje pe baza mandatelor pe siguranță națională obținute de la un judecător (așa numitele MSN-uri).
Un alt articol din acest proiect de lege oferă din nou posibilitatea serviciilor secrete să utilizeze informațiile obținute pe baza mandatelor de siguranță națională drept mijloace de probă în dosarele penale. Și acest lucru a fost interzis printr-o serie de decizii ale Curții Constituționale.