De-a lungul timpului, autoritățile din întreaga lume au pus în aplicare cele mai ciudate taxe la care ne-am putea gândi. Printre țările care impozitează gipsul, praful ori chiar soarele se numără Austria, Spania ori Armenia, notează Big Picture. Și România se află în topul celor mai… altfel taxe și impozite, după ce a introdus taxa pe stâlp.
Austria – impozitul pe gips
Alpii austrieci sunt ideali pentru cei care iubesc schiul și snowboardul. Anual, aproximativ 150 de mii de schiori ajung în spitalele austriece în urma accidentelor avute pe pârtii. Acesta este și motivul pentru autoritățile au decis să introducă așa-numita taxă pe gips pentru turiști, care este încasată de proprietarii de hoteluri și pensiuni.
Insulele Baleare – taxe pe soare
Turiștii care ajung în Mallorca, Ibiza, Formentera ori alte insule din Baleare trebuie să plătească taxa solară de 1 euro/zi. Banii strânși sunt cheltuiți de autoritățile locale pentru a îmbunătăți infrastructura turistică. În 2012 Balearele au fost vizitate de peste 10 milioane de turiști, așa că încasările din această taxă reprezintă o sursă bună de venit pentru bugetul local.
Veneția – impozit pe umbră
În 1993, autoritățile din Veneția au decis să taxeze proprietarii de restaurante și comercianții pe ale căror proprietăți sunt montate copertine, corturi și alte instalații menite să realizeze umbrare pentru restaurante ori baruri în aer liber. De altfel, taxa așa se și numește – impozit pe umbră – și are scopul este de a proteja orașul de umezeală.
România – impozit pe stâlp
Toate țările aplică impozite pe orice fel de construcții, inclusiv pe pilonii care susțin instalațiile pentru transportul energiei. Principiul e clar: cine construiește este taxat. Dar puțină lume știe că “impozitul pe stâlp” a fost introdus, pentru prima oară, în România.
Belgia – taxa pentru grătar
Din 2007, locuitorii din regiunea belgiană Valonia trebuie să plătească taxe pentru utilizarea grătarelor. Guvernul local a introdus această taxă pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Autoritățile susțin că, de fiecare dată când o persoană din Valonia aprinde un grătar cu cărbune, o cantitate mare de dioxid de carbon este emisă în atmosferă, care, la rândul său, afectează schimbările climatice. Pentru fiecare utilizare a grătarului o persoană trebuie să plătească statului 20 de euro.
Armenia – taxa pe praf
În Armenia s-a decis introducerea unei taxe pe praf. Guvernul a considerat că în curțile din țară era prea mult praf, iar organizațiile care monitorizează curățenia nu au putut face față. În apelul oficial adresat cetățenilor Armeniei se arată că ”după ce a discutat problema eliminării excesului de praf din curți de către organizațiile de curățenie sanitară, Ministerul Economiei a decis: populația ar trebui să plătească costurile de îndepărtare a prafului cu o rată de 1,91 drame pe 1 metru pătrat.”