Procurorii din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au anunțat că l-au trimis în judecată, la Tribunalul București, pe Liviu Dragnea, în calitate de fost președinte al CJ Teleorman, în dosarul TelDrum. Dragnea este acuzat de constituirea unui grupo infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de fostul președinte al CJ Teleorman vor mai fi judecați trei funcționari din cadrul administrației județene condusă de Dragnea, firmaTelDrum și alte patru persoane, printre care un reprezentant al acestei societăți comerciale și un asociat în cadrul firmei.
Procurorii DNA susțin că Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.
”Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private”, au arătat anchetatorii anticorupție.
Aceștia susțin că, pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
”SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri”, a transmis DNA.
Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 de kilometri de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de peste 114 milioane de lei, din care o mare parte (13,7 milioane de euro) provenea din fonduri europene. ”În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cu ajutorul altor două persoane din grup, Mugur Bățăuș și Victor Piperea – funcționari în cadrul CJ Teleorman, Dragnea s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce ar fi avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.
Potrivit DNA, în același fel și în aceeași calitate de șef al administrației județene Teleorman, Nicolae Dragnea ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 de kilometri dintr-un alt drum județean, DJ 506. Valoarea lucărilor era de 62,5 milioane de lei, dintre care aproape 7 milioane de euro proveneau din fonduri europene.
În total, prin cele două contracte bugetul public ar fi fost prejudiciat cu peste 31 de milioane de lei. ”În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei”, arată DNA.
În plus, firma TelDrum este acuzată că a folosit societăți fantomă ca să evite plata a 1,2 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit în perioada 2010-2012.
DOCUMENT – Comunicatul DNA referitor la trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea în dosarul TelDrum: