Acțiunea de demolare e programată să înceapă azi,la ora 09:00, în Oradea, str George Enescu nr 19, și e considerată a fi una abuzivă, exercitată de Primăria Oradea prin Directia Patrimoniului Imobiliar (DPI).
<Cu toate că există un proces pe rol, fără a șine cont nici de instanță, nici de voința cetățenilor, nici de situatia reală din teren, DPI a planificat ca luni să înceapă lucrări de demolare în curtea interioară a blocului aflat în Oradea, str George Enescu nr 19.Decizia de demolare ne-a fost comunicată vineri, 17 martie, după-masa, prin afișare.
Prin Dispoziția în cauză suntem informați că luni, 20 martie, la ora 09:00 vor începe lucrările de demolare ! De vineri după masa până luni dimineața ! Precizez că pe rolul Judecătoriei Oradea avem inregistrată Ordonanța Presidențială pentru oprirea lucrărilor !
Precizez totodata că Dispozitia Primarului, actul în temeiul căruia vor acționa DPI, se referă la desființarea Garajelor, nu și la demolarea Zidului de delimitare a proprietăților, aflat pe mejdie. Zidul constituie reperul ce delimitează curtea blocului de strada Pitagora, aflată în spatele curții. Spargerea sa ar deschide accesul între proprietăți.Nu există nici o autorizare pentru demolarea zidului.
Noi, locuitorii de pe Enescu 19 ne opunem unanim acestei acțiuni.
Acțiunea nu are nici o noimă, nu aduce nici un beneficiu, doar strică spațiile verzi>, explică Dan Crivoi, unul dintre locatarii afectați de pe urma acestei acțiuni. Ei susțin cu acte că la momentul demarării construcției imobilului întreg terenul a fost arondat pentru construirea blocului și garajelor. Acestea din urmă au fost construite legal, în anul 1987. Au fundație din beton și pereți din cărămidă. Toți locatarii imobilului din strada George Enescu nr 19 au avut contracte de închiriere pentru terenul de sub fiecare garaj. Au dorit să le cumpere dar Primăria nu a fost de acord.
Nu e primul conflict dintre Primărie și locatarii de pe Enescu .
În ciuda protestelor repetate ale celor afectați, executivul local a decis să continue acâiunea de de molarea fostei policlinici cu plată, în locul căreia se va construi un imobil cu vreo 50 de locuințe și spații comerciale. „În opinia celor peste 60 de entități care locuim și lucram pe stradă acest proiect nu este oportun”, a declarat Dan Crivoi în fața aleșilor, argumentând că blocul distruge arhitectura zonei, supraaglomerează și defrișează zona de cei 7 stejari bătrâni de peste 50 de ani.
El a insistat că e o stradă cu clădiri de secol XIX și XX, majoritatea case cu un nivel, care au arhitectură, volumetrie și colorit unitar, care „au creat un ambient, e o coerență a străzii. Acest bloc care se va construi va sparge respectivul ambient”.