Procurorul Cristian Ardelean, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a scăpat basma curată în urma anchetei disciplinare declanșată de Inspecția Judiciară. Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, miercuri, că acțiunea disciplinară împotriva magistratului bihorean este lovită de nulitate, după ce a admis excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare a acestei acțiuni.
Cristian Ardelean a fost cercetat de inspectori pentru încălcarea articolului 99, lit. i, teza întâi din Legea 303/2004 – nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa.
Mai precis, magistratul era acuzat că nu a respectat obligația de abținere într-o cauză care a privit-o pe Nela Secară, recent achitată într-un proces de evaziune și spălare de bani.
”S-a reținut că, la 6 martie 2019, procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu încălcarea dispozițiilor procedurale care reglementează regimul incompatibilităților. La aceeași dată instanța de judecată a admis cererea de recuzare a procurorului de ședință Ardelean Cristian Marius, formulată de unul dintre inculpați, și a constatat incidența dispozițiilor art.64 alin.1 lit.f Cod procedură penală raportat la art.65 Cod procedură penală, respectiv că exista o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea acestuia este afectată”, se arăta într-un comunicat al Inspecției Judiciare.
Potrivit inspectorilor, suspiciunea rezonabilă referitoare la imparțialitatea procurorului Ardelean rezulta din mai multe fapte:
- ”- în perioada 2013-2014, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a instrumentat două dosare penale vizând aceiași inculpați și a dispus trimiterea în judecată a acestora;
- – la 8 ianuarie 2019, în mass media a fost difuzată o înregistrare din care rezulta că procurorul Ardelean Cristian Marius „monitoriza” unul dintre dosarele penale ale inculpaților, nesoluționat definitiv, deși la acea data își desfășura activitatea în cadrul Direcției Nationale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, fapt ce a fost avut în vedere la revocarea sa din funcția de procuror în cadrul acestei direcții;
- – avea cunoștință despre faptul că pe rolul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpați, dosar pe care îl instrumentase anterior.”
Discutarea acțiunii disciplinare a fost amânată de două ori de Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Decizia dată azi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Procurorul Cristian Ardelean mai este cercetat într-o cauză disciplinară, alături de fostul șef DNA Oradea, Ciprian Man.
Comments 3