Mai multe acte de urmărire penală efectuate de DIICOT Sălaj în dosarul unei grupări acuzate de trafic de droguri au fost anulate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Maramureș. Printre documentele care au fost excluse din dosar se numără ordonanțe pentru autorizarea folosirii a 13 investigatori sub acoperire și declarațiile a 12 martori cu identitate protejată. Procurorii DIICOT au acum două variante: să ceară restituirea cauzei sau să mențină trimiterea în judecată a celor patru inculpați ale căror cereri de constatare a nulității probelor au fost admise în parte.
Patru din cei 11 inculpați în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Maramureș au solicitat anularea mai multor acte de urmărire penală efectuate de DIICOT Sălaj. Judecătorul de cameră preliminară a admis în parte cererile și a exclus din dosar mai multe astfel de acte care au fost ”efectuate cu încălcarea condițiilor de legalitate și a principiului loialității administrării probelor”.
”Constată neregularitatea actului de sesizare cu privire la lipsa descrierii activității fiecărui inculpat din dosar în ceea ce privește infracțiunile care constituie obiect al acuzației. Constată neregularitatea actului de sesizare cu privire la lipsa descrierii fiecărui act al infracțiunii continuate pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a tuturor inculpaților”, se arată în încheierea Tribunalului Maramureș din 28 aprilie 2022.
Drept urmare, DIICOT Sălaj trebuie să remedieze neregularitățile constatate în ceea ce privește actul de sesizare. În termen de 5 zile, procurorii trebuie să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă mențin dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
DOCUMENT – Încheierea Tribunalului Maramureș din 28 aprilie 2022:
Decizia Tribunalului Maramureș a fost dată în cazul unui grup care s-ar fi ocupat cu traficul de stupefiante în Sălaj. 11 tineri au fost acuzați că aduceau droguri de mare risc din Spania, Italia, Olanda și România și pe care le vindeau în județ. Liderul rețelei a fost considerat Adrian Andrei Pirui, fost Chereji, zis Ghipsu, din Zalău, iar membrii grupării ar fi vândut droguri al căror preț începea de 75 de lei (pentru sarea de baie) și ajungea la 100 de euro pentru un gram de cocaină. Operațiunile grupării s-ar fi derulat între ianuarie 2020 și iunie 2021.
Pe 5 iunie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, împreună cu ofițeri de combatere a criminalităţii organizate din Sălaj, Cluj, Bistrița și Maramureș au făcut 16 percheziţii domiciliare. În urma acestora au fost ridicate mai multe plicuri cu cocaină și substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, comprimate ecstasy, cântare electronice și râșnițe. În plus, au fost găsite patru săbii, o macetă, trei cuțite, 24.000 de lei și 100 de euro. Zeci de persoane au fost audiate, iar a doua zi șapte inculpați au fost arestați de Tribunalul Sălaj.
Pe 22 octombrie 2021, DIICOT Sălaj a trimis în judecată 11 inculpați, dosarul ajungând pe masa judecătorilor Tribunalului Maramureș.
Patru dintre inculpați, printre care și Adrian Andrei Pirui (reprezentat de avocatul orădean Răzvan Doseanu), au formulat cereri de constatare a nulității unor acte de urmărire penală. Judecătorul de cameră preliminară a decis excluderea unor probe în baza articolului 282 alin. (1) din Codul de procedură penală: ”Încălcarea oricăror dispoziţii legale în afara celor prevăzute la art. 281 determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinţei legale s-a adus o vătămare drepturilor părţilor ori ale subiecţilor procesuali principali, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desfiinţarea actului.”
Comments 1