Procesul lui Cristian Giani Pastor, polițistul condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare după ce ar fi vândut canabis în municipiul Satu Mare, va fi rejudecat. Decizia a fost dată, joi, de Curtea de Apel Oradea, care a admis atât apelul DIICOT, cât și pe cel al polițistului și a altor trei inculpați și a desființat în totalitate hotărârea primei instanțe. Astfel, cauza va ajunge înapoi la Tribunalul Satu Mare, pentru rejudecare.
În susținerea hotărârii sale, instanța orădeană a invocat articolul 6 din Convenția Drepturilor Omului – dreptul la un proces echitabil – și art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod de procedură penală. Acesta din urmă arată că rejudecarea se poate dispune dacă instanța anterioară a soluționat procesul ”în lipsa unei părți nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate, invocată de acea parte. Rejudecarea de către instanța a cărei hotărâre a fost desființată se dispune și atunci când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolut.”
În luna mai 2020, la Tribunalul Satu Mare, Cristian Giani Pastor, agent şef principal în cadrul Biroului Investigaţii Criminale Satu Mare, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de droguri de risc și constituire de grup infracțional organizat. În același dosar, alți cinci inculpați, printre care și o pictoriță din Satu Mare, au fost pedepsiți cu amendă penală în valoare de 12.000 de lei (unul dintre ei) și închisoare cu suspendare (ceilalți patru).
Câteva zile mai târziu, Pastor și alți trei inculpați au atacat cu apel decizia instanței sătmărene.
Țigări ”îmbunătățite” aduse cu mașina de Poliție
Cristian Giani Pastor a fost anchetat de procurorii antidrog din cadrul Biroului Teritorial Satu Mare al DIICOT după ce a fost prins că în perioada ianuarie-iunie 2017 a vândut canabis care ar fi provenit din cultură proprie ori ale unor complici.
Potrivit datelor din rechizitoriu, prezentate de presasm.ro, polițistul Cristian Giani Pastor ar fi acționat alături de cinci complici, trimiși în judecată în același dosar. Este vorba despre Jozsef Fronoiu, Iosif Rezes, Marcel Iacob Ştefuţ, Rolland Pomjan şi Daniela Andrea Tămăşan, cea din urmă o pictoriţă în Satu Mare.
Primul client al polițistului ar fi fost Jozsef Fronoiu, care a cumpărat 10 grame de muguri de canabis cu 350 lei. Fronoiu ar fi aflat de ”marfă” la o petrecere, unde alt inculpat din dosar, Iosif Rezeș, i-ar fi oferit o parte din țigara sa cu canabis, lăudându-se că o are de la amicul său, poliţist. De altfel, Rezeș a susținut în fața anchetatorilor că subofițerul Cristian Giani Pastor îl servea deseori cu ţigări „îmbunătăţite” la petreceri în restaurante şi cluburi.
La rândul său, pictorița Daniela Andrea Tămăşan, aflată în relații de prietenie cu polițistul sătmărean, i-ar fi cerut acestuia să-i facă rost de canabis pentru un coleg al ei. Ulterior ar fi revenit cu astfel de solicitări, iar în luna aprilie 2017 Pastor i-ar mai fi adus droguri atât pentru colegi de-ai ei, cât și pentru ea. La una dintre tranzacții, desfășurată într-o parcare, polițistul s-ar fi prezentat chiar cu mașina de serviciu.
Canabis din cultura proprie sau de la complici
Canabisul care ar fi fost dat pictoriței ar fi provenit, au arătat anchetatorii, de la un amic al polițistului, Marcel Iacob Ştefuţ. Acesta cumpăra țigările cu drog cu 25 de lei bucata și le vindea cu 50 de lei. Ștefuț a refuzat să facă declaraţii în timpul anchetei, însă procurorii au susținut în rechizitoriu că „vinovăţia acestuia reiese din declaraţia inculpatului P. Cristian Giani, coroborată cu rezultatul mandatelor de supraveghere tehnică, materializate în procesele verbale de redare”.
O altă parte din ”marfa” ilegală ar fi provenit dintr-o plantă pe care polițistul susținea că a cultivat-o în cursul anului 2016 în grădina de la domiciliul său. Materia vegetală recoltată de la această plantă ar fi fost vândută unei minore de 16 ani. Adolescenta ar fi participat, alături de agentul Cristian Pastor, la mai multe petreceri unde erau consumate țigări cu canabis și care erau găzduite într-o casă ce ar fi fost închiriată de Rolland Pomjan și Marcel Iacob Ştefuţ.
Pe lângă traficul de droguri, procurorii au aflat că polițistul Pastor ar fi încercat să intervină în favoarea complicilor săi pentru a-i scăpa de dosare penale sau plata unor amenzi ori pentru a-i învăța cum să procedeze pentru a nu fi sancționați de echipaje de control.
”Afaceri” descoperite
Valabilitatea proverbului cu ulciorul care nu merge de multe ori la apă s-a confirmat și în cazul polițistului sătmărean. Pe 14 iunie 2017, procurorii DIICOT Oradea – Biroul Teritorial Satu Mare, alături de polițiști ai BCCO Oradea, au descins la locuinţele agentului Cristian Giani Pastor și a complicilor săi, dar și la casa închiriată pentru petreceri ”îmbunătățite”. Anchetatorii au găsit diferite cantităţi de canabis şi ustensile pentru realizarea ţigărilor cu canabis.
Ajutați de ofițeri ai structurilor de combaterea crimei organizate din Sălaj şi Maramureş, de jandarmi şi poliţişti de frontieră, anchetatorii au reținut atunci 11 persoane, între care şi poliţistul sătmărean.
Spre finalul lui 2018, dosarul lui Cristian Giani Pastor și a cinci dintre complicii săi a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare. Tot acolo se va întoarce în curând, în urma sentinței definitive de joi a Curții de Apel Oradea.
Comments 1