Dreptul UE nu se opune ca unei persoane să i se interzică orice funcție publică aleasă timp de trei ani dacă a încălcat normele privind conflictele de interese în exercitarea unei asemenea funcții.Persoana în cauză trebuie totuși să poată solicita controlarea unei asemenea sancțiuni de o instanță judecătorească, în special în ceea ce privește respectarea principiului proporționalității.
Într-un raport întocmit de Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că un primar dintr-un oraș al României nu a respectat normele ce guvernează conflictele de interese în materie administrativă, astfel mandatul primarului înceta de plin drept și i s-ar aplica o interdicție complementară de a ocupa funcții publice alese pe o perioadă de trei ani.
Primarul a formulat o acțiune având ca obiect anularea raportului susținând că dreptul Uniunii Europene se opune unei legislații naționale conform art 25 din Legea nr. 176 din 1 Septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice pentru modificarea și completarea Legii nr 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI .
Instanța de trimitere a decis să întrebe Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la conformitate acestor interdicții cu principiul proporționalității pedepselor, cu dreptul la muncă și dreptul la o cale de atacat și la un proces echitabil, garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Curtea a declarat că finalitatea acestei interdicții, cum și încetarea de plin drept a mandatului, este de a menține buna funcționare și transparența statului punând capăt în mod durabil situațiilor de conflict de interese.
Legislația națională în discuție trebuie să fie conformă cu principiul proporționalității ca principiu general al dreptului Uniunii.
“În sfârșit art. 15 alin. 1 din Cartă trebuie interpretat în sensul că dreptul de a exercita un mandat electiv obținut în urma unui proces electoral democratic, precum cel de primar, nu intră sub incidența acestei dispoziții.
Art. 47 din Cartă trebuie interpretat la rând lui, în sensul că nu se opune unei legislații naționale care prevede o măsură constând în interdicția de a ocupa orice funcție publică aleasă pentru o durată prestabilită de trei ani împotriva unei persoane față de care s-a constatat existența unui conflict de interese în exercitarea unei asemenea funcții, cu condiția ca persoana în cauză să aibă efectiv posibilitatea de a contesta legalitatea raportului în care s-a efectuat această constatare și a sancțiunii aplicate în temeiul acestuia, inclusiv proporționalitatea.” — Hotarâre CJUE
Art. 15 alin. 1 Carta: Orice persoană are dreptul la muncă și dreptul de a exercita o ocupație aleasă sau acceptată în mod liber.
Art. 47 Carta: Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată.