14 rețineri au fost făcute de procurorii DNA în cazul ”fabricii de permise” de la Suceava. Printre cei trimiși după gratii se află un ofițer DGA, acuzat că i-a acoperit pe membrii grupării, dar și șeful Compartimentului de Permise și Examinări. Acesta din urmă avea zile în care putea încasa din șpagă nu mai puțin de 20.000 de euro pe zi.
Grupul de la Suceava era condus de Radu Ionuț Obreja, șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, și avea în componență polițiști și funcționari, instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român.
”Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor”, susțin procurorii anticorupție.
Calculele făcute de membrii grupului erau simple, au aflat anchetatorii. Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 de euro la traseu, 3.000-6.000 de euro la examinarea teoretică. La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau, facilitau sau asigurau fără programare omologarea ori verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor. Doritorii plăteau, în schimbul acestor ”servicii”, între 200 și 1000 de euro.
Gruparea nu doar o ”fabrică de permise”, ci și o adevărată fabrică de bani. Anchetatorii au făcut un calcul și au stabilit că șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări Suceava, Radu Ionuț Obreja, avea zile în care primea șpagă nu mai puțin de 20.000 de euro. Totul ținea de numărul de candidați care fraudau proba teoretică.
În marea majoritate a situațiilor, banii primiți mită erau predați de Obreja, în cursul aceleiași zile, unei persoane de încredere din anturajul său, responsabil cu “albirea banilor”.
”Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuț, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută”, au explicat investigatorii.
Șpăgari protejați de un ofițer DGA
Protecția șpăgarilor de la Permise și Înmatriculări era asigurată, culmea, chiar de un un ofișer DGA Suceava. Mihail Martin ar fi divulgat, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor sale și care l-au ajutat pe Radu Ionuț Obreja și pe complicii săi. De exemplu, l-a anunțat pe șeful de la Permise Suceava despre autorizarea unor ofițeri sub acoperire care să-i dea în vileag activitatea infracțională ori despre măsuri de interceptare a convorbirilor acestuia.
În schimb, în luna august 2020, ofițerul DGA Suceava i-ar fi cerut lui Obreja, printr-un intermediat un autoturism de teren, pe care l-ar fi primit cu câteva săptămâni înaintea acțiunii DNA de joi. ”Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere”, consideră procurorii DNA.
În total, 14 persoane au fost reținute de Direcția Națională Anticorupție în cazul ”fabricii de permise” de la Suceava. Alături de Radu-Ionuț Obreja și ofițerul DGA Mihail Martin, au mai fost reținuți cinci agenți de poliție examinatori, un ofițer de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, un angajat din cadrul personalul contractual al serviciului de permise și înmatriculări Suceava, doi instructori auto și trei persoane fără calitate specială.
”La data de 27 noiembrie 2020, cei 14 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se mai desfășoară acte de urmărire penală față de un număr de 18 persoane”, au anunțat anchetatorii. Aceștia au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Cunosc persoane care au plătit 200 euro doar pentru programarea la examen. Practic nu te programa sa susții proba practica sau teoretica daca nu dadeai minim 200 euro pentru fiecare dintre probe sau te progamau peste 6 – 8 luni si mai aveai norocul sa îți expire dosarul…