O nouă rază de lumină pentru depresia postnatală, anunță pshihologul clinician dr. Corina Lupău. Mama din Caraș Severin care a fost autoarea crimei care a șocat România în acest weekend nu a avut această șansă. Femeia era în depresie postpartum și era sub tratament. Tocmai vineri, FDA a aprobat un antidepresiv revoluționar în tratamentul depresiei postpartum. <Cu durata de numai 14 zile de administrare, Zurzuvae (zuranolone) a arătat rezultate semnificative la evaluarea psihologică realizată cu Scala Hamilton (pe care o folosim și noi), atât imediat (ziua a 15-a) cât și la distanță (ziua 42).
Episodul depresiv major care apare peri sau postnatal, afectează între 10-20% dintre mămici și se manifestă prin: tristețe, sentimente puternice de vinovăție, auto-devalorizare, anhedonie, dezinteres pentru activități altădată satisfăcătoare, lipsa de energie, inutilitate, izolare.
În multe cazuri sunt prezente gânduri autolitice sau de vătămare a nou-născutului. Gândul de a-i face rău bebelușului devine o spaimă a mămicilor care se confruntă cu asta, sursă de vinovăție, tristețe, devalorizare. Se creează astfel un cerc vicios prin intermediul căruia depresia se auto-alimentează.
Depresia postanală nu se confundă cu fluctuațiile emoționale care apar la câteva zile de la naștere și care dispar după cam 10 zile.
La depresia postnatală contribuie lipsa de suport din partea partenerului și mediului socio-familial, fie ca urmare a unei relații disfuncționale, fie din lipsa de cunoștințe despre acest topic. Alți factori de risc includ: o depresie în antecedente, stresul din timpul sarcinii, fie în legătură cu aceasta sau alte evenimente cu impact, dificultățile financiare, anxietatea în legătură cu sănătatea și dezvoltarea copilului, prezența în trecut a sindromului premenstrual.
Atenție!
20% dintre mamele care decedează în primul an după naștere, s-au sinucis.
Dacă ești mămică și experimentezi cele de mai sus, cere ajutor! Medicul de familie, care îți este cel mai aproape, te va îndruma spre un specialist.
Până când se va aproba Zurzuvae și la noi, există tratamentul clasic psihofarmacologic+psihoterapie.
Să fim sănătoase ca să putem crește oameni faini!>, spune dr. Corina Lup[u pe pagina sa de socializare.
Toate reacţiile:
9898