Mamele vor putea beneficia, după naștere, de consiliere psihologică, după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens. Inițiată de mai mulți deputați PSD, PNL, USR și AUR, propunerea legislativă a primit 260 de voturi ”pentru”.
Potrivit modificării legislative, consilierea psihologică se va putea presta, la cerere, pe o parcursul unei perioade de 126 de zile după naştere, pentru un număr de maximum 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și psihologul din cadrul unităților sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie și în cadrul cărora au născut.
Până în prezent mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce este „insuficient, pentru că marile provocări emoționale, afective, psihologice, apar după nașterea bebelușului, în primele luni”, susțin inițiatorii proiectului de lege.
Proiectul va fi trimis spre promulgare la Președintele României, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: