”La muncă egală, plată egală.” Este intenția Comisiei Europene (CE) care a formulat o propunere prin care vrea să se asigure că salariații din Uniunea Europeană sunt plătiți după aceleași reguli, fără discriminare de sex. Astfel, CE vrea să oblige marile companii să publice diferențele de salarii dintre bărbați și femei.
”Munca egală merită o remunerație egală. Iar pentru a asigura o remunerație egală, este nevoie de transparență. Femeile trebuie să știe dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte și să obțină ceea ce merită.”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit comunicatului CE, propunerea constă în informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă referitor la salariul pe care urmează să îl primească, dreptul de a cunoaște nivelurile de remunerare a lucrătorilor care prestează aceeași muncă și obligațiile de raportare a diferenței de remunerare dintre femei și bărbați pentru întreprinderile mari.
Totodată, propunerea facilitează accesul la justiție și consolidează mijloacele prin care lucrătorii își pot revendica drepturile. Angajatorilor nu li se va permite să le solicite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă istoricul salarial și, la cererea angajaților, vor trebui să furnizeze date anonimizate referitoare la remunerații.
Angajații vor avea, de asemenea, noi drepturi pentru discriminarea salarială, cum ar fi:
- despăgubiri pentru lucrători – lucrătorii care au fost victime ale discriminării salariale pe criterii de gen pot primi despăgubiri, inclusiv recuperarea integrală a plăților restante și a primelor sau a plăților în natură aferente;
- sarcina probei îi revine angajatorului – angajatorului, și nu lucrătorului, îi va reveni în mod implicit sarcina de a dovedi că nu a existat nicio discriminare în ceea ce privește remunerarea;
- sancțiuni care să includă amenzi – statele membre ar trebui să stabilească sancțiuni specifice pentru încălcarea regulii egalității de remunerare, inclusiv un nivel minim al amenzilor;
- organismele de promovare a egalității și reprezentanții lucrătorilor pot acționa în numele lucrătorilor în cadrul unor proceduri judiciare sau administrative și pot introduce acțiuni colective privind egalitatea de remunerare.
Propunerea va fi transmisă în Parlamentul European, iar dacă va fi adoptată, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională. Comisia va efectua o evaluare a directivei propuse după opt ani.