Carantină smart și relaxarea restricțiilor și în Cehia
Guvernul ceh intenţionează să relaxeze măsurile de izolare instituite pentru a limita răspândirea coronavirusului, dar care au asfixiat economia, după ce numărul noilor cazuri de infectare a scăzut în ultimele zile, urmărind acum dacă tendinţa se va menţine şi în zilele următoare, transmite Reuters.
Republica Cehă a fost printre primele state europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care vor să intre în ţară cât şi pentru cetăţenii cehi care ar dori să plece în străinătate, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă, scrie agerpres.ro.
Ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, a declarat luni că o continuare a trendului descrescător al noilor infecţii ar permite de joi redeschiderea mai multor magazine, precum cele de materiale de construcţii sau de papetărie, dar şi reluarea unor activităţi sportive în aer liber cu puţin participanţi, cum ar fi terenurile de tenis.
Un aspect esenţial al relaxării măsurilor de izolare va fi un plan de ”carantină inteligentă” (smart quarantine), prin care echipele de testare, folosind datele de geolocalizare ale telefoanelor mobile şi cele privind tranzacţiile bancare, vor putea să identifice, să izoleze şi să testeze rapid toţi contacţii noilor persoane infectate.
Și Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat vineri optimistă privind situaţia epidemică în Germania, subliniind că analizează posibilităţi pentru îmbinarea protecţiei medicale cu revenirea treptată la normalitate.
Guvernul Germaniei intenţionează să relaxeze, începând din 19 aprilie, restricţiile privind deplasările impuse pentru încetinirea răspândirii epidemiei de coronavirus.
Ministerul german de Interne a elaborat un plan care prevede relaxarea restricţiilor privind deplasările începând din 19 aprilie, cu obligativitatea purtării măştilor de protecţie în public, limitarea adunărilor mari de persoane şi depistarea rapidă a reţelelor de contagiere, afirmă surse citate de agenţia de presă Reuters.
Vor fi aplicate doar măsurile care au rolul menţinerii sub nivelul 1 a coeficientului de infectare cu noul coronavirus, iar viaţa publică va fi reluată treptat.
Austria intenţionează să redeschidă magazinele mici începând de săptămâna viitoare, ca prim pas pentru relaxarea progresivă în următoarele luni a restricţiilor introduse pentru a lupta împotriva noului coronavirus, însă condiţia este ca cetăţenii să continue să respecte cu stricteţe măsurile actuale de izolare.
Dacă totul va merge bine, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise la 14 aprilie, imediat după Paştele catolic, dacă vor menţine regulile de igienă stricte, urmate de toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai,
a declarat cancelarul Sebastian Kurz.
Pandemia îi costă scump și pe englezi. Economia britanică pierde zilnic peste 2,7 miliarde de euro din cauza măsurilor de carantină, iar cele mai lovite sectoare sunt cele de producție, unde pierderile zilnice trec de 570 de milioane de euro.