Dr. Paul Tchouala – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Dănuț Dejeu – medic primar chirurgie generală, dr. Dan Ținca – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Daniel Băloiu – medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI și dr. Virginia Băican – medic primar radiologie și imagistică medicală, e echipa care a făcut ca o tânără de 17 ani din Bihor,care suferea de o boală extrem de rară, diagnosticată pentru a doua oară în România să fie salvată la Spitalul Județean din Oradea. Adolescenta de 17 ani suferea de șase ani de grețuri, vărsături, balonări, dureri abdominale și scădere ponderală, fiind internată în repetate rânduri la Spitalul Orășenesc Ștei și la cel Municipal din Beiuș. A fost supectă de gastrită. Adolescenta, de 168 m, a ajuns să cântărească 40 kg, după ce s-a constatat că avea stomacul deplasat înspre bazin din cauza unei obstrucții intestinale.Era sub limita de subponderală. În septembrie a ajuns la Spitalul Județean din Oradea. Diagnostic: obstrucție proximală,„sindrom de pensă aorto-mezenterică”, Radiografie abdominală. a arătat că stomacul îi era destins până la micul bazin, deși în mod normal trebuia să fie deasupra ombilicului, spun medicii. La CT cu substanță de contrast intravenoasă, fiindu-i măsurat totdată unghiul aorto-mezenteric, dintre aorta abdominală și artera mezenterică superioară. acesta era de doar 10 grade, când trebuia să fie de 24 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului și, astfel, la apariția simptom
„Sindrom de pensă aorto-mezenterică”este o cauză extrem de rară de obstrucție intestinală, cu o incidență de 1 caz la 1 milion de persoane.Lisa Crăiut spune că este „primul caz înregistrat în județul Bihor și al doilea caz publicat din țară, atât diagnosticarea lui, cât și abordarea chirurgicală reprezentând premiere medicale la nivelul județului Bihor Simptomatologia cronică, riscul de denutriție avansată și tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei”, precizează reprezentantul Spitalului Județean.
Echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin cea mai avansată tehnică, care presupune efectuarea unui bypass.Operația a durat o oră și jumătate. Intervenția, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată laparoscopic. Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor, care nu au mai fost suturate manual cu acul, ci mecanic, cu ajutorul unui „capsator”
Evoluția post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă spreo viață normală.