Coxartroza e o boală cumplită, care “macină” cartilagiul care îmbracă articulaţiile oaselor şoldului, apoi şi oasele în sine, provocând durere şi determină senzaţia de rigiditate. Activităţile cum ar fi încălţatul, mersul sau ridicatul de pe scaun devin provocări când ai un astfel de diagnostic. Când coxartroza este într-o fază avansată, singura soluţie este protezarea şoldului, artroplastia. În mod normal, după o operaţie clasică, în primele 6 săptămâni pacientul nu are voie să se lase cu greutatea pe picioare şi merge în cârje. Cu doctorul Tona Jorgaq recuperarea se face în câteva zile. Totul printr-o tehnică revoluţionară care îi ajută pe bolnavii de coxartroză să se recupereze în timp record, de doar câteva zile. Medicul orădean, specialist în ortopedie-traumatologie de 17 ani, practică artroplastia totală de şold cu abord direct anterior minim invaziv . Tona Jorgaq ete absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, unde a ajuns cu o bursă pentru studenţi aromâni. Este născut în Albania, crescut în Grecia şi specializat în România şi în Franţa.În Oradea şi-a făcut specializarea la spitalele Judeţean şi Pelican, iar timp de 3 ani a stat în Franţa, unde a lucrat la spitalul universitar din Dijon, acolo unde s-a și specializat în artroplastie totală de şold prin abord direct anterior minim invaziv.Nici medicul nu a crezut ce a văzut, modul cum se recuperează pacienții. Acum e printre puținii din România care practică această tehnică, operația e una copmplexă Folosind instrumente speciale, curbate, printr-o incizie minoră, de 8-10 cm, medicul “intră” în corpul pacientului pe calea cea mai naturală şi cel mai puţin agresivă, îndepărtând – şi nu tăind – muşchii. Procedura chirurgicala de protezare simultana bilaterala se efectueaza intr-o singura operatie, in acelasi timp, cu aceeasi anestezie. In acest mod, pacientul are nevoie doar de o singura spitalizare si o singura perioada de recuperare medicala post-chirurgicala, spre deosebire de operatia facuta pe rand, la cate un sold.
“ Pentru pacientul candidat (operabil medical), putem obtine cu o singura interventie chirurgicala ameliorarea durerii, o recuperare functionala mai buna si revenirea mai devreme la activitatile zilnice, in conditii sigure si eficiente, restabilind calitatea vieții.
Când am văzut prima dată un video cu un pacient operat de coxartroză prin această metodă şi în prima zi post-chirurgicală a umblat cu o singură cârjă, mi s-a părut ridicol. Am zis că n-are cum. Eram sigur că a fost un video trucat, dar m-am înscris la un curs al unui chirurg bun cunoscător al acestui abord, care făcea asta de ani de zile. Şi mi-am dovedit că se poate…Printre beneficii se numără faptul că incizia este mică pentru pacient, adică cu sângerare puţină. Durerea e mai mică, pentru că nu se taie nervii, iar netăindu-se niciun muşchi, înseamnă, chirurgical, o recuperare mult mai bună şi, evident, mult mai rapidă”, explică medicul.
Adrian Popa din Oradea are 54 de ani s-a prezentat la Spitalul Pelican, unde, in urma investigatiilor si controalelor medicale, i s-a confirmat diagnosticul de coxartroza bilaterala avansata si nevoia unei interventii de protezare bilaterala a soldurilor.
“Am suferit de coxartroza bilaterala avansata. In urma cu 5-6 luni de zile, dupa ce am vazut la un RMN situatia m-am hotarat sa ma operez pentru protezarea soldului sau soldurilor, nu stiam atunci.
Dupa ce m-am uitat pe internet, am studiat ce inseamna si ce implica, am ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi sa ma operez la un spital privat care face operatii minim-invazive cu abord frontal, pentru bilaterala. Am ales Spitalul Pelican si dr. Tona, un medic exceptional, bineinteles ca si datorita faptului ca facea tipul acesta de operatii. Nu am crezut ca tot ce am citit de pe internet e suta la suta real, va spun ca e o mie la suta real, pentru ca sunt la o saptamana dupa operatie, ma misc aproape normal, pot sa nici nu mai folosesc carjele, dar pentru ca mi-a cerut medicul, le folosesc, dar pot sa merg si fara carje.
A doua zi dupa operatie am mers in cadru, m-am dus la toaleta, nu am avut nicio durere. Aveam dureri mai mari inainte de a ma opera decat acum dupa ce m-am operat. Nici a doua zi dupa operatie nu am avut nicio durere.
Efectiv mici jene si zona unde am fost taiat care e o zona sensibila si atat. Incizia este una foarte mica fata de ce am vazut la cei din familia mea care s-au operat si-au protezat soldul pe sistemul normal, vechi, acesta este un sistem super nou si super bun, pentru asta inca o data multumesc doctor Tona si echipei lui care au participat la aceasta operatie care din punctul meu de vedere pentru noi, pentru Romania, este o revolutie. Bine ar fi ca si alte spitale si din alte zone, am gasit in spitalul acesta oameni din toata tara, ceea ce denota faptul ca sunt foarte putine locuri unde se fac tipul acesta de interventii de protezare a soldurilor”, spune pacientul.