Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România (ADSAR) a reacționat printr-un mesaj de solidaritate după condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare a avocatului Robert Roșu, în dosarul fermei Băneasa. Asociația condamnă ”acreditarea ideii că reprezentarea drepturilor și libertăților cetățenilor români poate constitui un motive de inculpare penală într-un stat de drept”. În plus, reprezentanții ADSAR consideră decizia ”un grav precedent de abuz asupra unui AVOCAT”.
Mesajul Asociației, în continuare.
Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România își exprimă solidaritatea față de colegul nostru, Roșu Robert Mihăiță avocat în cadrul Baroului București, și regretul față de condamnarea acestuia, în data de 17 decembrie 2020, la 5 ani de închisoare cu executare și restrângerea unor drepturi, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în Dosarul nr. 345/64/2016, dosar cunoscut în media ca ”Ferma Băneasa”.
Condamnarea în apel a survenit ulterior hotărârii de ACHITARE, la fond, pronunțată de Curtea de Apel Brașov, la data de 27.06.2019, hotărâre salutară, prin care instanța consemnează faptul că exercitarea atribuțiilor profesionale specifice avocatului, nu poate crea premiza realității unor activități infracționale.
Condamnăm cu tărie acreditarea ideii că reprezentarea drepturilor și libertăților cetățenilor români, persoane fizice sau juridice, poate constitui un motive de inculpare penală într-un stat de drept, în care supremația legii ar trebui să prevaleze.
Nu cunoaștem raționamentul care a creat convingerea instanței supreme, în luarea unei hotărâri, ce poate constitui un grav precedent de abuz asupra unui AVOCAT, însă strict raportat la punctul de vedere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, concretizat în Motivele de apel, apreciem că „prezentarea punctului de vedere al unei importante societăţi de avocatură”, „simpla prezenţă a unei persoane alături de autorul infracţiunii, astfel încât să i se dea acestuia siguranţa sau încrederea că acţiunile sale sunt sortite succesului”, precum și ”susținerea convingătoare” a clientului sunt activități specifice și obligații prevăzute de Legea 51/1995.
Considerăm că astfel de situații decredibilizează actul de justiție în general și aduc atingere statului de drept, clamat de întreaga Putere judecătorească.
Facem un apel astfel, către colegii magistrați, în sensul păstrării echilibrului, cumpătării și legalității decizionale, întrucât între coperțile dosarelor aflate în mâinile domniilor lor, sunt nu doar destine, ci și garanțiile dreptului la apărare, instrumente juridice esențiale ale unui stat de drept.
Exercitarea atribuțiilor specifice profesiei de avocat trebuie să rămână un criteriu fundamental al încrederii în actul de justiție, precum și un simbol al apărării drepturilor și libertăților într-un stat democratic.