Traficanții de țigări netimbrante care vând pachetele în zona piețelor nu vor mai fi cercetați penal pentru contrabandă, ci sancționați doar cu amendă și cu marfa confiscată. Aceasta după ce, vineri, a fost emisă Ordonanța de urgență nr. 85/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal. Astfel a fost reglementat articolul 270 alineatul 3 privind contrabanda asimilată din Codul Vamal, fiind stabilit un prag cantitativ de 10.000 de țigări netimbrate sau o valoare a mărfii de contrabandă de 20.000 de lei sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiunea de contrabandă asimilată.
Potrivit OUG 85/2022, articolul 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României se modifică după cum urmează:
1.La alineatul (2), literele a) şi b) vor avea următorul cuprins:
“a) introducerea în/sau scoaterea din ţară, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă sunt depăşite limitele cantitative prevăzute la art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul produselor accizabile supuse marcării, sau dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei, în cazul produselor accizabile nesupuse marcării, şi mai mare de 40.000 de lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri;
b) introducerea în/sau scoaterea din ţară, de două sau mai multe ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă prin fiecare introducere sau scoatere din ţară nu sunt depăşite limitele cantitative sau valorice prevăzute la lit. a), însă cumulat, sunt depăşite aceste limite;”
2.Alineatul (3) va avea următorul cuprins:
“(3) Sunt asimilate infracţiunii de contrabandă şi se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice prevăzute la alin. (2) lit. a).”
În urma emiterii acestei ordonanțe de urgență, cei anchetați sau judecați pentru contrabandă în cazurile în care e vorba de o cantitate de sub 10.000 de țigări sau valoarea mărfii este sub 20.000 de lei scapă de dosarele penale.
Până acum, Codul Vamal pedepsea cu închisoare de la 2 la 7 ani și ”colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia” – art. 270 alin. 3 Codul Vamal.
Guvernul a reglementat noul prag după ce Curtea Constituțională a stabilit, prin Decizia 176/24 martie 2022, că art.270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României încalcă legea fundamentală. Este vorba despre dispozițiile referitoare la asimilarea în infracțiunea de contrabandă a faptelor de colectare, deținere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere și vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia. În interpretarea acestei decizii a CCR, traficul de țigări nu poate fi asimilat infracțiunii de contrabandă pentru că nu este indicat un prag valoric, iar limitele de pedeapsă sunt contrare Constituției.
”Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu dosarele anterioare acestei OUG, pentru că legea dispune doar pentru viitor cu excepția legii penale mai favorabile”, a precizat, pentru BihorJust, avocatul Răzvan Doseanu.
DOCUMENT – Ordonanță de urgență 85/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fiscal şi vamal:
CITIȚI și Contrabanda asimilată. CCR pune capăt condamnărilor nelegale
Comments 2