Rolul legilor dintr-un stat este de a crea un cadru relativ de siguranță și dezvoltare. Dar, ce se întâmplă atunci când superstițiile, ridicolul și absurdul situației sunt amestecate cu legea? Lăsând la o parte aspectele absolut fireşti care ţin de organizarea fiecărui stat, ne confruntăm cu o serie de legi destul de neobișnuite.
- Mickey Mouse, interzis în România pentru că speria copiii
Din cauza faptului că celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi, filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise prin lege în Finlanda. – În anul 1935, guvernul României din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate Mickey Mouse a fost interzis pe motiv că era atât de urât desenat încât speria copiii.
- În Singapore este ilegal să mesteci gumă
Știați că în Singapore nu este voie să mesteci gumă? Aici există o serie de legi care sunt destul de ciudate, iar una dintre ele este că importul de gumă de mestecat în țară este interzis din 1992. Scopul acestei legi este de a menține spațiile publice curate. Nici o gumă nu este cumpărată sau vândută. Sunt totuși și excepții. Cetățenii de aici au dreptul să folosească guma dentară sau cea cu nicotină.
- Italienii au o lege pentru animale
Roma are o lege destul de bizară adoptată încă din 2005. Italienii sunt obligați prin lege să-și plimbe câinele zilnic, iar dacă stăpânii nu reușesc acest lucru, pot fi amendați cu 700 de dolari. Totodată, le este interzis să lase animale în vehicule supra-încălzite sau în vitrinele magazinelor.
- Legea somonului
Una dintre cele mai faimoase legi ciudate este Legea Somonului, din Marea Britanie. Legea a fost adoptată în 1986 și prevede că este ilegal să deții somon obținut în circumstanțe suspecte. Așadar, cei care primesc sau comercializează somon în circumstanțe pe care Statul le consideră suspecte riscă o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare.
- Fără pantofi cu toc în Grecia
Dacă vreţi să faceţi un tur al ruinelor antice din Atena în pantofii cu toc preferaţi, există şansa de a fi rugaţi să continuaţi vizita desculţi. De ce? Pentru că tocurile ascuţite pot deteriora suprafaţa ruinelor, acestea au fost interzise în sit-uri istorice precum Partheon şi sanctuarul de la Delphi, dar şi în amfiteatrele din aer liber din Grecia.
- Gras în Japonia? Încălci legea!
În Japonia nu ai voie să fii obez. Potrivit unei legi, bărbații de peste 40 de ani trebuie să aibă o talie de maxim 80 de centimetri. Dacă aceasta este mai mare decât limitele impuse de guvern, li se oferă „îndrumări dietetice”, iar compania pentru care lucrează, ar putea fi amendată. În Japonia, a fi slab nu este prețul plătit pentru moda sau acceptare socială. Este lege.
- Ilegal să calci pe bani
Nu ai voie să calci pe bani în Thailanda. Pe moneda oficială a țării asiatice este înfățișat regele Thailandei, astfel că gestul este considerat act criminal. De asemenea, sunt interzise injuriile la adresa monarhului.
- Plimbări în costum de baie pe străzi
Poliţiei locale din Palma de Mallorca şi Barcelona nu-i pasă dacă veniţi de la plajă. Odată ce vă îndepărtaţi de nisip, sunteţi obligaţi să vă puneţi pantaloni scurţi şi un tricou. Dacă totuşi alegeţi să vă plimbaţi pe străzi în costum de baie, trebuie să vă asumaţi riscul de a primi o amendă între 100 şi 500 de euro.
- Liber la furat în familie
În Franța, datorită unei legi vechi de 200 de ani, părinții, copiii și soții care nu sunt separați sau locuiesc legal, au imunitate dacă fură un alt membru al familiei. A existat o modificare a legii în 2006 care înlătura imunitatea familiei dacă obiectele furate sunt documente indispensabile, cum ar fi cărțile de identitate, pașapoartele sau un mijloc de plată pentru lucrurile necesare supraviețuirii.
- Bați la ușă, intri în casă
În Scoția există o lege foarte veche care spune că dacă un străin îți bate la ușă și te roagă să îl lași la toaletă, trebuie să accepți.