Silicon Valley Bank, din SUA, care a intrat săptămâna trecută în faliment în numai două zile, era instituția bancară a comunității tech, practic e banca unde aveau conturi firmele de tehnologie. Cel mai bogat român din America, cu afaceri în Silicon Valley, orădeanul George Haber spune, într-o intervenție la Observator pe Antena 1 că a fost afectat emoțional de pe urma acestui faliment < în urma faptului că această bancă a pierdut într-o zi mai mult decât a dat America Ucrainei în tot timpul acestui război, a pierdut sute de bilioane> George Haber, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români din Silicon Valley. În patria mondială start-up-urilor din tehnologie, el a fondat mai multe companii de succes, printre care şi CompCore Multimedia, care a dezvoltat tehnologia rulării de filme pe computer şi care a evoluat în aşa-numitul „standard DVD”. Orădeanul a intrat pe același culoar cu Bill Gates și Steve Job cu care spune că a și avut discuții.
<A fost cel mai mare succes, dar şi cel mai mare eşec. Pentru că nu mi-am dat seama că de fapt banii şi puterea sunt în distribuţia mediei şi nu în tehnologie. Şi am fost neinspirat fiindcă am vândut compania. Dacă eram mai inspirat, puteam să devin de atunci un fel de Netflix, Amazon sau Spotify.
Prima mea companie am vândut-o cu 87 de milioane de dolari. Pe mulţi i-am făcut atunci milionari, dar e drept că şi eu am devenit încă de atunci, din anii 90, multimilionar. (…)
Acum am o companie de investiţii Cresta Fund, prin intermediul căreia investesc în alte companii cu potenţial, acolo unde sfaturile şi experienţa mea sunt apreciate.
Mă axez pe inteligenţa artificială, e marea mea dragoste. Asta şi pentru că, în ce mă priveşte, concluzia e că noi, oamenii, nu suntem deloc diferiţi de computere. Fiind poate computere biologice, posedăm acelaşi mod de inteligenţă ca şi cea creată de inteligenţa artificială. Învăţăm exact la fel cum învaţă un computer, nu prin formule, ci prin asemănare>, mărturisea orădeanul într-un interviu din urmă cu doi ani. George Haber e o prezență constant la Oradea unde a fost și în timpul filmărilor la <21 de rubini> prilej cu care prin fotografii cu Micky Rourke și-a semnalat prezența în diverse locuri din oraș.