Partea civilmente responsabilă potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal şi se numeşte parte responsabilă civilmente.
Fosta directoare a școlii ”Avram Iancu” din Oradea, profesoara Gheorghina Bîrlădeanu, a solicitat daune morale de 1.000.000 de euro în dosarul în care DNA Oradea a investigat suspiciuni de fraudare a concursului de directori de școli din Bihor, din 2021. Bîrlădeanu a cerut ca această sumă să fie achitată de toate persoanele vinovate de comiterea de infracțiuni în acest dosar, dar și Inspectoratului Școlar Bihor și Ministerului Educației. Prin cererea întocmită de avocatul profesoarei, Răzvan Doseanu, sunt cerute și daune materiale.
Astăzi a fost un nou termen în acest dosar, iar instanța a decis că „admite în parte cererea formulată de partea civilă Bîrlădeanu Gheorghina Liliana, prin apărător ales, introduce în calitate de parte responsabilă civilmente Ministerul Educației… Respinge cererea de introducere în cauză ca parte responsabilă civilmente a Inspectoratului Școlar Județean Bihor„, așa cum se arată în încheierea de ședință propununțată azi, 22 septembrie 2023, în ședința din camera de consiliu.. Ministerul are 20 de zile la dispoziție pentru a formula cereri și excepții.
Gheorghina Bîrlădeanu spune că ISJ Bihor a fost organizator al concursului și ar fi trebuit să fie și parte civilmente responsabilă. De-altfel, vizat indirect este și șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, care a fost în sala de examen, așa cum se vede din filmări. Inspectorul general a susținut că rolul lui în desfășurarea concursului a fost să urmărească metodologia de desfășurare, lucru pe care l-a făcut.
Acuzată că, după examen, a refăcut lucrarea lui Sorin Cuc , modificând 7 răspunsuri, Mioara Țigan a mai avut o tentativă de a-i „îmbunătăți” rezultatul chiar în sala în care acesta era evaluat. De-altfel profesorii Cuc și igan au fost puși ieri sub învinuire fiind suspecți de fraudarea concursului.Conform unor surse, la concursul desfășurat pe 15 octombrie 2021, Ioan Sorin Cuc ar fi folosit cerneală simpatică (o cerneală care ulterior dispare), pentru a scrie lucrarea. Pe răspunsurile date, nota primită ar fi fost 5,60. Apoi, după ce cerneala a dispărut, altcineva i-a rescris lucrarea pentru a lua nota 7, notă cu care a ajuns director. Sesizând diferența mare dintre nota inițială și cea primită după contestații, contracandidata lui Ioan Sorin Cuc, fosta directoare a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, a sesizat atât DNA, cât și Ministerul Educației.
admite în parte cererea formulată de partea civilă Bîrlădeanu Gheorghina Liliana , prin apărător ales introduce în calitate de parte responsabilă civilmente ministerul educației… Respinge cererea de introducere în cauză ca parte responsabilă civilmente a Inspectoratului Școlar Județean VBihor încheierea de ședință propununțată azi în ședința din camera de consiliu
Ministerul are 20 de zile la dispoziție pentru a formula cereri și excepții
Vizat indirect de avocați, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, susține că rolul lui în desfășurarea concursului a fost să urmărească metodologia de desfășurare, lucru pe care l-a făcut.