Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse(MFTES) a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie. Concret, prin acest proiect, autoritățile își doresc înființarea ”Observatorului copilului”, o platformă prin intermediul căreia vor fi înregistrați și monitorizați copiii aflați în risc de separare de familie.
Prima și cea mai complexă bază de date a copiilor din România care va permite, totodată, monitorizarea în timp real a celor cu probleme, va fi gestionată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanță, după ce toate celelalte variante au fost încercate.
Potrivit inițiatorilor, din cauza lipsei fondurilor pentru activitatea de prevenire a separării copilului de familia sa, a lipsei de personal la nivelul primăriilor și a lipsei interesului autorităților pentru acest tip de situații, în urma sesizării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) la nivel județean, preluarea copiilor aflați în situație de risc în sistemul de protecție socială rămâne cea mai simplă modalitate de rezolvare a unor astfel de cazuri.
Care sunt considerate situațiile de risc
Conform proiectului copilul este considerat în situație de risc de separare de familie dacă familia care se ocupă cu creșterea și îngrijirea lui se confruntă cu una sau multe dintre următoarele situații:
- situația economică și condițiile de viață precare existente în mediul său familial și/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă;
- situația socială și mediul social necorespunzător, care pot exercita influențe nefaste asupra copilului;
- starea de sănătate a fiecărui membru de familie;
- nivelul de educație scăzut al familiei;
- mediul violent existent în familie, care poate afecta relațiile dintre adulți, dintre copii și dintre adulți și copii.
Copilul este considerat a fi în situație de risc și în anumite situații de vulnerabilitate cu care se confruntă el însuși, cum ar fi comportamentul delincvent, părăsirea repetată a domiciliului, consumul de alcool și de droguri, tentativă de suicid.
DOCUMENT – Proiect de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie: