”Ministerul Public acționează pentru eficientizarea și scurtarea duratei urmăririi penale, prin digitalizarea unor proceduri judiciare și implementarea unor metodologii de lucru unitare la nivel național.” Este anunțul pe care l-a făcut procurorul general al României, Gabriela Scutea, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Europeană a Justiţiei Civile.
Șefa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că una dintre prioritățile activității parchetelor o reprezintă creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare. Acestea trebuie să fie pe deplin accesibile cetățenilor care vor fi ajutați să fie mai bine informați asupra drepturilor lor, consideră Gabriela Scutea.
”Provocările generate de actuala situație epidemiologică nu s-au încheiat. În această perioadă, este nevoie, mai mult ca oricând, de exigență și vigilență în respectarea regulilor, în aplicarea legii”, consideră procurorul general al României.
La rândul său, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Alina Corbu, consideră că ”lucrul cel mai important după un an trist și cu totul atipic este că sistemul judiciar și-a dovedit capacitatea de a reacționa adecvat la o criză fără precedent”.
”Multe dintre inițiativele concretizate pe parcursul acestui an – operaționalizarea dosarului electronic, a sistemului de transmitere electronică a actelor de procedură, publicarea pe pagina noastră de Internet a întregii jurisprudențe proprii, reluarea apariției publicațiilor de tradiție ale instanței supreme în format electronic și inițierea unora noi – nu reprezintă doar o reacție la criza declanșată de pandemie în toate sferele societății, dar și modul în care ne racordăm la era digitală și creăm premisele unui serviciu public al justiției mai modern și mai eficient”, a transmis președinta Curții Supreme.
Tot cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, Consiliul Superior a Magistraturii a hotărât să își deschidă porțile, în mod virtual pentru justițiabili: ”(punem) la dispoziția tuturor persoanelor interesate, cetățenilor, profesioniștilor dreptului, studenților și auditorilor de justiție, în format electronic, materialele de informare, precum și ghidurile elaborate și adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii și care pot fi accesate aici.”
Ziua Europeană a Justiției Civile este sărbătorită din 2003, când Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au luat decizia de a marca acest moment la data de 25 octombrie.