În contextul acţiunilor de protest pornite de sindicatele din Învăţământ de la mijlocul lunii martie şi a referendumului iniţiat de cele trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar şi universitar pentru declanşarea grevei generale, ministra Educaţiei, Ligia Deca, încearcă să găsească o soluţie care să ducă la detensionarea situaţiei.
„Am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine”, a spus Ligia Deca, citată de edupedu.ro. „Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”, a adăugat ministra. Declarațiile sale vin în contextul în care cele trei federații sindicale reprezentative din Educație au anunțat, sâmbătă dimineaţa, că este foarte posibil ca anul şcolar să se încheie luna viitoare dacă referendumul va strânge suficiente semnături pentru a crea cadrul legal de declanşare a grevei generale. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), Federaţia Sindeicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală (FNS) „Alma Mater” au făcut public marţi, 17 aprilie, un comunicat prin care anunţă că au demarat campania de strângere de semnături din partea tuturor salariaților din Învăţământ, membri în structurile sindicale teritoriale, pentru declanşarea grevei generale pe 22 mai şi îngheţarea anului şcolar.
În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul vrea să o adopte, privind unele măsuri fiscale care vor avea un impact negativ şi asupra salariaţilor din Învăţământ, Ligia Deca a spus că Ministerul Educaţiei lucrează la o serie de observaţii care vor fi înaintate Ministerului Finanţelor. „Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.
Executivul are în discuţie un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede stoparea angajărilor în sectorul de stat, iar cheltuielile de personal pentru anul 2023 să nu-l pe cel din 2022. Aceasta ar putea bloca şi majorările salariale câştigate în instanţă de reprezentanţii angajaţilor din Educaţie, drepturi salariale care ar trebui majorate în acest an cu 5%.
Sindicatele nu renunţă la proteste şi anunţă că vor respecta programul de acţiuni de revendicative asumat. Astfel, FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” vor picheta sediul Guvernului în de 25 și 26 aprilie, iar în 10 mai vor organiza un marș de protest la care sunt așteptați să participe peste 15.000 de membri de sindicat.