Peste 8300 de firme au primit credite în valoare totală de 7,2 miliarde de lei prin programul IMM Invest, a anunțat ministerul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Oficialul guvernamental consideră aceste date dovada ”succesului incontestabil” al programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza coronavirusului.
”Până acum: 8368 de firme!!! 7.2 miliarde lei credite acordate!!! Un record absolut”, scrie Florin Cîțu pe pagina sa de socializare.
Ministrul Finanțelor afirmă că toate aceste împrumuturi prin IMM Invest reprezintă 10.5% din stocul total de credite în lei pentru companii. ”Anul trecut rata lunară de creștere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună”, a precizat Cîțu.
În total, în programul IMM Invest s-au înscris 64.164 de întreprinderi mici şi mijlocii. În schimb, băncile înscrise în program au respins până acum 12.390 de cereri din partea IMM-urilor.
Programul IMM Invest le permite afacerilor mici și mijlocii afectate de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
Avantajele unui credit prin acest program sunt:
- Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor accesate la una din băncile partenere!
- Nu se plătește dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire.
- Nu se plătește comision de rambursare anticipată.
- Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.