Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni 18 septembrie, că propune înfiinţarea unui Registru al traficanţilor de droguri ce va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în această sferă.
“Propunerea pe care le am făcut-o colegilor mei e o temă de dezbatere şi aş vrea să discutăm cu toţi colegii din Parlament, şi le-am propus o colegilor mei pentru că la nivel de guvern procedura ar dura mai mult, este cea legată de o măsură concretă legată de Registrul traficanţilor. Este după modelul Registrului agresorilor sexuali. Acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în sfera traficului ilicit de droguri. Adică am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit”, a afirmat Gorghiu, după şedinţa grupurilor parlamentare liberale, conform Agerpres.
Înființarea registrului este o soluție de prevenţie a recidivei.
“Vă dau argumentul pentru care gândim acest registru al traficanţilor: în sistemul penitenciar din România din 23.000 de deţinuţi aproape 1.100, mai exact 1.087 de persoane, execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri. Din ele, 709 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale, mai exact un procent de 65,22%, foarte sus. Asta înseamnă un potenţial criminogen crescut, un grad ridicat de repetabilitate pe care îl comportă aceste persoane care comit infracţiunea de trafic”, sunt explicațiile ministrului.
Propunerea este transmisă deja parlamentarilor liberali şi este deschisă la opinia altor parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Ministrul Justiţiei a prezentat o statistică a traficului şi consumului de droguri, care reprezintă o “problemă majoră”, mai ales că vârsta de consum a coborât până la 12-13 ani.
Ministrul a mai menţionat că în primele 6 luni ale anului 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundar, infracţiune de trafic intern şi internaţional.