Minorii care săvârșesc agresiuni împotriva altor minori sau chiar împotriva persoanelor adulte și care nu pot răspunde penal, pentru că nu au împlinit vârsta de 14 ani, vor putea fi obligați să participe, împreună cu părinții lor, la programe de consiliere psihologică, dacă o propunere adoptată de Senat va ajunge să se aplice.
Propunerea legislativă urmărește modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, astfel încât să se introducă obligativitatea participării minorului care a săvârșit fapte de agresiune la programe speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile publice sau private.
Momentan, minorul în cauză poate beneficia de consiliere psihologică doar dacă părinții sunt de acord, existând posibilitatea ca aceștia să refuze. În cazul în care măsura va fi aplicată, acest lucru va fi hotărât de către instanțele judecătorești.
”În lipsa acordului părinţilor, măsura prevăzută la alin.(4) poate fi dispusă de către instanţa judecătorească.”, se arată în propunerea legislativă.
În prezent, Codul penal stabilește că minorul care nu a împlinit vâsta de 14 ani nu poate răspunde penal, pe când cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte ca fapta a fost săvârșită cu discernământ. Dacă minorul a trecut de 16 ani, răspunde penal.
DOCUMENT – Proiect de lege pentru modificarea şi completarea art,84 din Legea nr,272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi pentru completarea art.121 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal: