Mama sa ar fi dorit pentru el o carieră de actor, fiindcă atunci actorii unguri erau în mare vogă. A devenit însă fotbalist și a jucat pe toate posturile inclusiv portar. El a fost primul fotbalist supranumit minunea blondă, după care și Ilie Balaci a primit acest apelativ. Despre Iuliu Barátky, unul dintre cei mai mari fotbalişti pe care i-a avut România în perioada interbelică, se spune că n-a fost cu nimic mai prejos decât Dobrin, Balaci sau Hagi, cele trei nume întipărite definitiv în mintea şi inimile microbiştilor din România. Azi ar fi fost ziua lui.
Jurnalistul Victor Mihalcea, fără îndoială cel mai bun cunoscător în materie de sport, a rememorat câteva puncte de pe traiectoria carierei fotbalistului de legendă.
<Fiul măcelarului din Velenta. Unul dintre uriasii fotbalisti pe care Oradea i-a dat. S-a născut intr-o zi de 14 mai (1910). La 16 ani juca in Divizia A. La Oradea a evoluat pentru Staruinta, CAO, Crisana si Libertatea. Dar cariera fulminanta a fost la Rapid Bucuresti unde a stat 9 sezoane si a câștigat de 7 ori finala Cupei României. Doar patru s-au pus ca trei s-au tot repetat că nu castiga cine trebuie..
Împreună cu gojdistul Mircea David au facut un meci istoric pe Olimpico din Roma in fata campioanei mondiale de atunci, Italia. A murit la doar 52 de ani, când era antrenorul lui Dinamo. Presa vremii vorbea despre faptul că celebra cântăreață Maria Tanase facuse o “pasiune” pentru cel supranumit Minunea blondă. Merită citită cartea lui nea George Mihalache, Minunea blondă despre viata acestui imens fotbalist, international>, recomand[ Victor Mihalcea.
În 1930, a fost ofertat de Hungária Budapesta, iar tatăl său a acceptat transferul în schimbul a 2.500 pengö (aproximativ 75.000 de lei), bani pe care i-a folosit pentru a-şi relansa afacerile, tatăl său fiind proprietarul unui lanț de măcelării.
În vara anului 1933, Barátky, presat de tatăl său care dorea să-l vadă acasă, ca viitor proprietar al măcelăriei, a revenit la Oradea, la Crişana. Revenit la forma din primii ani ai carierei, Barátky a ajuns în atenţia celor de la Rapid, care l-au transferat în 1936. În Grant a trăit cea mai frumoasă perioadă din viaţa sa. „«Giussy» Barátky a fost cel mai mare fotbalist! Puteti citi aici:
https://adevarul.ro/sport/legendele-fotbalului-minunea-blonda-din-799818.html