Ministerul Justiției a trimis către Consiliul Superior al Magistraturii propunerile de modificare și completare a celor legilor justiției. Propunerile de modificare sunt pentru Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Una dintre modificările importante propuse este cea legată de statutul magistraților și vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.
Dacă, în prezent, aceștia sunt numiți în funcție, la propunerea președintelui cu avizul consultativ al DNA, după modificarea legii șefii marilor parchete vor putea fi numiți doar cu avizul favorabil al CSM. În cazul în care avizul va fi negativ, procedura de numire va fi oprită.
“În cazul emiterii unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției nu poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă, putând declanșa o nouă procedură în urma căreia nu poate fi propusă aceeași persoană pentru care s-a emis aviz negativ.
După emiterea avizului favorabil al Secției pentru procurori a CSM (…), ministrul Justiției poate continua procedura, prin transmiterea către președintele României a propunerii de numire în funcia de conducere, însoțită de toate documentele motivate.
Președintele României poate refuza, motivat, numirea în funcțiile de conducere, aducând la cunoștința publicului motivele refuzului. Decretul președintelui de numire în funcție sau refuzul motivat al acestuia se emite în maximum 30 de zile de la data transmiterii propunerii către ministrul justiției.”, se arată în proiectul de lege privind statutul magistraților.
O altă modificare importantă se referă la durata mandelor pentru procurorii șefi. Acestea vor fi de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii, spre deosebire de 3 ani cât este în prezent.
Totodată, vechimea minimă pentru ocuparea funcțiilor de procurori-șefi la principalele parchete va fi redusă de la 15 la 12 ani, vechime minimă în funcția de judecător sau procuror.
DOCUMENT – Proiect de legea privind statutul magistraților: