Luni, 26 februarie 2024, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru completarea Regulamentului privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experții judiciari în specialitatea topografie, cadastru și geodezie, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 1218/2023.
În aplicarea prevederilor art. 4 lit. l) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale art. II alin. (1) din Legea nr. 62/2023 pentru modificarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, a fost emis Ordinul directorului general al ANCPI nr. 1218/2023, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 586 din 28 iunie 2023, potrivit art. 10 din Regulamentul menționat, în vederea punerii în aplicare a prevederilor acestuia, este necesară asigurarea funcţionalității sistemului informatic, ceea ce presupune însă efectuarea unor operațiuni de natură tehnică de reconfigurare și actualizare a fluxului aferent procesării cererilor privind avizarea expertizelor tehnice judiciare.
În vederea efectuării procedurilor necesare potrivit legislației achizițiilor publice, ANCPI a încheiat Acordul-cadru de servicii nr. 22525/27.04.2023, având ca obiect ”Mentenanță software sistem eTerra”, iar în baza acestuia a fost încheiat contractul subsecvent de servicii nr. 35565/10.07.2023, ce se află în derulare, la acest moment nefiind încă finalizată reconfigurarea sistemului informatic.
Precizăm faptul că până la implementarea noilor funcționalități în sistemul informatic, ANCPI a solicitat oficiilor teritoriale să efectueze recepția tehnică a planului de amplasament și delimitare aferent expertizelor topografice întocmite de experții judiciari pentru imobilele din raza de competență, în conformitate cu atribuțiile ce le incumbă potrivit art. 41 lit. g) și art. 248 lit. d) din Regulamentul de recepție și înscriere în evidențe de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al A.N.C.P.I nr. 600/2023, cu modificările și completările ulterioare. Menționăm însă că, de la data intrării în vigoare a ODG nr. 1218/2023 și până în prezent, instituția noastră a primit de la unele instanțe judecătorești din județul Brașov mai multe documentații tehnice, în format analogic și digital, în vederea avizării, documentații care, prin adresa A.N.C.P.I nr. 1072/19.01.2024, au fost transmise spre soluționare OCPI Brașov, conform adresei Direcției Informatice nr. 55/VII/17.01.2024.
De asemenea, în alte dosare, la solicitarea expresă a instanțelor judecătorești, au fost comunicate informații privind stadiul implementării funcționalităților necesare avizării expertizelor judiciare de către A.N.C.P.I, termenul stabilit inițial de prestator și comunicat instanțelor, respectiv 18.12.2023, fiind cu mult depășit. În acest context, este imperios necesară întreprinderea tuturor demersurilor pentru evitarea blocării activității instanțelor judecătorești prin neavizarea rapoartelor de
expertiză judiciară, motiv pentru care apreciem că propunerea O.C.P.I Brașov de completare a Regulamentului aprobat prin ODG nr. 1218/2023 trebuie să fie aprobată, după cum urmează:
După articolul 10, se introduc patru noi articole, art. 11-14, cu următorul cuprins:
”Art. 11. – (1) Până la implementarea în sistemul informatic a funcționalităților tehnice necesare punerii în aplicare a prezentului regulament, avizarea expertizelor judiciare se va realiza de către Agenția Națională, prin oficiile teritoriale, conform prevederilor art.12-14.
(2) Data la care vor fi implementate în sistemul informatic funcționalitățile tehnice necesare punerii în aplicare va fi comunicată prin afișare pe pagina de internet a Agenției Naționale.
Art. 12. – (1) Avizarea tehnică a expertizei judiciare conform art. 11 se realizează, exclusiv cu privire la informațiile grafice și/sau textuale preluate din bazele de date digitale și/sau arhivele analogice gestionate de Agenția Națională și oficiile teritoriale.
(2) Avizarea tehnică a expertizei judiciare conform art. 11 constă în recepția tehnică a planului de amplasament și delimitare a imobilului (PAD), ce face obiectul expertizei. Planul de amplasament și delimitare a imobilului se întocmește în sistemul de proiecție Stereografic 1970, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul nr. 600/2023 al directorului general al Agenției Naționale, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Cererea privind avizarea/recepția tehnică prevăzută la alin. (2) se înregistrează on-line prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziție de Agenția Națională, pe flux de recepție tehnică-expertize și este însoțită suplimentar față de documentele prevăzute de art. 5 alin. (1) de următoarele documente în format digital – fișier .pdf, semnate cu semnătură electronică calificată:
a) planul de amplasament și delimitare al imobilului, la o scară convenabilă cuprinsă între 1:200 – 1:5000 și/sau relevee unităților individuale la o scară convenabilă 1:50-1:200 și foaia colectivă, după caz;
b) înscrisurile din care rezultă numirea expertului și identificarea imobilului care face obiectul expertizei (adresa sau încheierea instanței de judecată, alte documente).
(4) Răspunderea pentru corectitudinea întocmirii planului de amplasament și delimitare al imobilului cu privire la reprezentarea situației reale de la teren, prin raportare la obiectivele stabilite de instanța de judecată, revine expertului judiciar, acesta având obligația să identifice zona studiată și să execute măsurătorile la fața locului.
Art. 13. (1) Recepția tehnică a planului de amplasament și delimitare a imobilului sau după caz a releveelor unităților individuale se realizează, fără a se atribui număr cadastral, prin verificarea:
a) modului de utilizare a informațiilor preluate din sistemul integrat de cadastru și carte funciară și a celorlalte informații furnizate de Agenția Națională sau oficiul teritorial pentru realizarea planului;
b) existenței suprapunerilor dintre imobilele înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și cele reprezentate pe PAD, care fac obiectul expertizei, constatarea suprapunerilor neconstituind piedică la avizare;
c) încadrării acestuia în sistemul național de proiecție Stereografic 1970;
d) determinării suprafeței imobilului;
(2) Recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizează fără participarea expertului judiciar.
(3) Recepţia se finalizează și cu emiterea unui proces-verbal de recepţie care cuprinde, dar fără a se limita la acestea, următoarele informații: numărul de înregistrare al cererii în registrul general de intrare, numărul dosarului care face obiectul expertizei judiciare și denumirea instanței pe rolul căreia se află dosarul, numele și prenumele expertului judiciar care a întocmit raportul de expertiză, identificatorul cadastral și/sau de carte funciară al imobilului.
(4) Procesul-verbal de recepție emis în condițiile art. 281 alin. (5) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare și planul de amplasament și delimitare a imobilului recepționat de oficiul teritorial se comunică exclusiv expertului judiciar, prin intermediul sistemului informatic.
Art.14 Dispozițiile prezentului regulament se completează, în măsura în care nu contravin, cu cele ale Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul nr. 600/2023 al directorului general al Agenției Naționale, cu modificările și completările ulterioare.”