Proiectul de lege referitor la pensiile magistraților, propus de liderii coaliției guvernamentale, a fost aprobat miercuri, 23 aprilie, în plenul Parlamentului, obținând 259 de voturi favorabile, un vot împotrivă și 25 de abțineri.
Modificările aduse proiectului de lege privind vârsta de pensionare și cuantumul pensiilor pentru magistrați au fost realizate de Comisia pentru Muncă, care a eliminat tabelele care reglementau eșalonarea vârstei de pensionare, iar începând din 2045, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani.
Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților, a explicat că, în urma acestei modificări, toți magistrații vor putea să se pensioneze la 65 de ani, începând cu 1 ianuarie 2026. Această schimbare ar putea însă conduce la o eventuală decizie de neconstituționalitate.
De asemenea, a fost revizuit modul de calcul al pensiilor magistraților.
Judecătorii, procurorii, membrii Curții Constituționale, magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de 25 de ani obținută exclusiv în aceste funcții, vor putea să se pensioneze la 65 de ani.
Aceste categorii de magistrați vor beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare din ultimele 48 de luni. Totuși, cuantumul pensiei nete nu va putea depăși 100% din baza de calcul. Proiectul va fi ulterior dezbătut în Senat, care are rolul de for decizional.
Această reformă vine ca răspuns la presiunile interne și internaționale pentru asigurarea sustenabilității sistemului de pensii speciale și promovarea echității între diferitele profesii.
Pentru comparație, proiectul inițial prevedea ca, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, membrii Curții Constituționale și magistrații asistenți, precum și personalul de specialitate juridică, să se poată pensiona după ce îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani în aceste funcții și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Vârsta de pensionare ar fi crescut conform anexei din Legea nr. 303/2022, modificată prin această lege.