Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis, marți, că statul român a încălcat dreptul la liberă exprimare Monicăi Macovei, după ce aceasta a fost condamnată de instanțele din România pentru calomnie. Drept urmare, politicianul român va primi despăgubiri de 9500 de euro, au hotărât judecătorii CEDO.
Monica Macovei a dat în judecată România la CEDO, după ce a fost condamnată definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la plata a 10.000 de lei daune morale lui Dan Șova.
În septembrie 2009, la o tabără de vară a PDL, partid din care făcea parte, Monica Macovei a declarat că Victor Ponta – pe atunci deputat PSD – și Dan Șova – la acea vreme, senator – au lucrat ca avocați pentru companii de stat din circumscripțiile lor, calitate în care au semnat contracte în valoare de milioane de euro. Macovei a numit această situație un act tipic de corupție prin influență politică.
Dan Șova a chemat-o în justiție pe Monica Macovei, iar prima instanță i-a respins cererea. În schimb, Curtea de Apel București, printr-o sentință menținută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a obligat-o la plata a 10.000 de lei către Dan Șova ca daune morale.
Marți, CEDO a decis, în majoritate, cu 5 la 2, că prin condamnarea fostului ministru al Justiției a fost încălcat articolul 10 din Convenția pentru drepturile omului, referitor la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Potrivit deciziei, România trebuie să-i plătească Monicăi Macovei daune de 9.500 de euro, împărțite astfel: 4.505 euro – drept daune materiale, 2.000 de euro drept daune morale si 3.000 de euro cheltuieli de judecată.
Decizia CEDO în cazul Macovei vs. România, în limba engleză: