Fapta contravenţională prevăzută de art. 336 alin.1 lit.b din Legea nr.207/2015, faptă unică sau pluralitate de fapte a fost o problemă de practică neunitară în materia dreptului contencios administrativ și fiscal, soluționată de INM.
În practica judiciară potrivit referatului întocmit de Curtea de Apel Piteşti, la nivelul Tribunalului Vâlcea a fost identificată practică neunitară în ceea ce privește aplicarea dispoziţiilor 336 alin.1 lit.b din Legea nr.207/2015, privind Codul de procedură fiscală ce prevede “Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni: b) neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora;”, în sensul că in cazul în care nu se depune formularul unic prin care se declară mai multe obligaţii fiscale cu aceiaşi scadentă de declarare este săvârşită o singură faptă şi se aplică o singură sancţiune sau există câte o faptă contravenţională pentru fiecare obligaţie nedeclarată şi, implicit se aplică mai multe sancţiuni.
În opinia Institutului Național al Magistraturii însușită în unanimitate, o primă remarcă ce se impune a fi făcută este că suntem în prezenţa unei fapte omisive de neîndeplinire a către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora. Prin urmare elementul material al faptei constă în trecerea termenului prevăzut de lege înlăuntrul căruia contribuabilul/plătitorul avea obligaţia de a depune formularele cod 100, 300 şi 112 la organul fiscal competent, fără ca acesta să completeze aceste declaraţii cu una sau mai multe obligaţii fiscale scadente.
Potrivit art.101 alin.1 şi 2 din Codul de procedură fiscală, (1) Declaraţia fiscală se depune de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal sau altor legi speciale, la termenele stabilite de acestea.(2) În cazul în care legea nu prevede termenul de depunere a declaraţiei fiscale, acest termen se stabileşte astfel: a) prin ordin al ministrului finanţelor publice, în cazul declaraţiilor fiscale ce se depun la organul fiscal central; b) prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, în cazul declaraţiilor fiscale ce se depun la organul fiscal local.
În concluzie, în interpretarea şi aplicarea art. 336 alin.1 lit.b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, există o singură faptă omisivă cu caracter contravenţional, chiar şi în cazul în care nu au fost declarate mai multe impozite, taxe sau contribuţii.